Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinto myönnettiin vuonna 2020 kahdelle tutkijalle. Suomalaisen Tiedeakatemian teemaillassa 14.12.2020 ojennettiin Väisälän palkinto professori Mikko Möttöselle ja apulaisprofessori Tuomas Orposelle.
Väisälän palkinnot myönnetään vuosittain aktiivivaiheessa oleville, jo ansioituneille tutkijoille. Palkinnot myöntää Suomalaisen Tiedeakatemian hallitus Väisälän rahastosta matemaattis-luonnontieteellisille aloille. Palkinnot jaettiin 21. kerran, ja ne ovat suuruudeltaan 15.000 euroa.
Professori Mikko Möttönen

Mikko Möttönen valmistui tekniikan tohtoriksi vuonna 2005 Teknillisen korkeakoulun – nykyisen Aalto-yliopiston – teknillisen fysiikan laitokselta. Hän toimi post doc -tutkijana Teknillisessä korkeakoulussa, University of California, Berkeleyssä Yhdysvalloissa ja University of New South Walesissa Australiassa. Vuonna 2007 Möttönen aloitti Quantum Computing and Devices (QCD) -tutkimusryhmän johtajana Suomen Akatemian COMP-huippuyksikössä, ja toimi vuosien varrella tutkijatohtorina, akatemiatutkijana ja vanhempana tutkijana. Vuonna 2019 Mikko Möttönen nimitettiin Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteiseen kvanttiteknologian professuuriin.
Mikko Möttönen on ansioitunut sekä teoreettisen että kokeellisen kvanttifysiikan tutkimuksessa. Ensimmäiset julkaisut käsittelivät Bosen-Einsteinin kondensaattien dynamiikkaa ja kvanttilaskennan yleisiä perusteita. Sittemmin hänen tutkimustyönsä laajeni muun muassa suprajohtaviin kvanttipiireihin, donorikubitteihin puolijohteissa, nk. yksielektronitransistoreihin ja avointen kvanttisysteemien ominaisuuksiin.
Möttösen tutkimustyölle on leimallista vahvan teoreettisen ja laskennallisen osaamisen yhdistäminen hyvin vaativaan kvanttisysteemien operoimiseen ja mittaamiseen. Hän on tekijänä yli 120 tutkimusartikkelissa, joista poikkeuksellisen monet ovat ilmestyneet tieteellisissä huippulehdissä.
Mikko Möttösen poikkeuksellisesta lahjakkuudesta tutkijana ovat osoituksena hänelle neljästi myönnetty European Research Council (ERC) -projektirahoitus vuosille 2011–2021 sekä muut Suomen Akatemian ja Euroopan komission myöntämät rahoitukset. Möttönen on ansioitunut monipuolisesti opettajana ja ohjaajana sekä tutkimustulosten tunnetuksi tekemisessä, muun muassa Helsingin Sanomien kolumnistina ja lukiovierailijana.
Möttönen on osoittanut myös tieteellis-teknistä laaja-alaisuutta ollen mukana viidessä patentissa ja patenttihakemuksessa. Hän on yksi IQM Finland Oy:n neljästä perustajasta ja sen päätiedemies. IQM Finland kehittää kaupallista kvanttitietokonetta Espoon Otaniemessä huomattavan siemenrahoituksen avulla.
Tiedote palkinnosta
Apulaisprofessori Tuomas Orponen

Tuomas Orponen valmistui filosofian tohtoriksi matematiikan alalla Helsingin yliopistossa vuonna 2012. Tämän jälkeen hän toimi post doc -tutkijana Edinburghin yliopistossa ja Helsingin yliopistossa. Suomen Akatemian tutkijatohtorina hän on toiminut vuosina 2014–2017 ja akatemiatutkijana vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2020 Orponen nimitettiin apulaisprofessoriksi Jyväskylän yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitokselle.
Tuomas Orposen tutkimus liittyy geometriseen mittateoriaan, harmoniseen analyysin ja fraktaaligeometriaan. Tutkimuskohteina ovat monimutkaisten joukkojen geometriset ominaisuudet, rakenne ja dimensiot sekä niiden säilyminen erilaisissa muunnoksissa. Tämän lisäksi hän on tutkinut singulaarisia intergraalioperaattoreita, joilla on keskeinen rooli harmonisessa analyysissä. Fraktaalit ovat tärkeitä matematiikan sovelluksissa ja mallinnuksissa sekä useilla matematiikan aloilla, kuten dynaamisten systeemien teoriassa. Orponen on ratkaissut useita tunnettuja ongelmia ja kehittänyt uusia tutkimusmenetelmiä euklidisen avaruuden lisäksi myös epäeuklidisessa tapauksessa, kuten Heisenbergin ryhmässä.
Tuomas Orponen on poikkeuksellisen tuottelias tutkija, joka on saavuttanut huomattavaa kansainvälistä näkyvyyttä. Hän tekijänä yli 50 tutkimusartikkelissa, joista monet ovat ilmestyneet johtavissa tieteellisissä lehdissä. Hänellä on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto. Tuomas Orposen tutkimustyön vahvuuksia ovat innovatiivisuus ja itsenäisyys.
Tiedote palkinnosta