Ajankohtaista

Lue Tiedeakatemian
uusimmat uutiset.

Vaula Helin asiantuntijaksi Tiedeakatemiaan

Tiedeakatemiaan haettiin marraskuussa tieteellisten tekstien toimittamisen ja yleistajuistamisen ammattilaista. Tehtävään valittiin VTM Vaula Helin. Vaula työskentelee Tiedeakatemiassa Tieteen ja päätöksenteon vuorovaikutuksen parissa. Hänen vastuualueelleen kuuluvat mm. tieteellisten sisältöjen kokoaminen sekä sisältöjen yleistajuistaminen ja jalostaminen eri kanaviin.

Lue lisää

Tiedeakatemian hallitus 2023

Tiedeakatemian hallitus aloitti 1.1.2023 toimintansa uudella kokoonpanolla. Hallitukseen liittyivät vuoden vaihteessa uusina jäseninä Riitta Julkunen-Tiitto, Tiina Kinnunen ja Heikki Mannila.

Esimiehenä jatkaa Kimmo Kaski ja varaesimiehenä Tuula Linna. Varainhoitajana jatkaa Pekka Ilmakunnas, humanistisen osaston sihteerinä Päivi Pahta ja matemaattis-luonnontieteellisen osaston sihteerinä Juha Kinnunen. Hallituksen jäsenenä jatkaa Jukka Westermarck.

Lue lisää

Tieteen tila ja hyöty?

”Meidän tieteentekijöiden ei pidä jäädä keskustelemaan vain keskenämme, vaan olla vaikuttava ja näkyvä toimija sekä käydä riippumatonta dialogia kansalaisten, päätöksentekijöiden ja politikkojen kanssa”, kirjoittaa Tiedeakatemian esimies, professori Kimmo Kaski. ”Näin osoitamme olevamme luottamuksen arvoisia, ja tiede luo yhteiskunnalle sekä arvoa että hyötyä!”

Lue lisää

Teemailta: Tekoäly, 13.2.2023

Mitä tekoälyllä tarkoitetaan ja missä tekoälyä tällä hetkellä hyödynnetään? Mikä on kehityksen suunta, ja onko tekoälystä oltava huolissaan? Millaisia eettisiä ja oikeudellisia kysymyksiä tekoälyyn liittyy?

Suomalainen Tiedeakatemia ja Nuorten Tiedeakatemia järjestävät Tekoäly-illan maanantaina 13.2. Ritarihuonella Helsingissä. Aiheesta alustavat ja keskustelevat apulaisprofessori Riikka Koulu (Helsingin yliopisto), professori Petri Myllymäki (Helsingin yliopisto) sekä apulaisprofessori Arno Solin (Aalto-yliopisto). Ilmoittaudu mukaan viimeistään 8.2.2023.

Lue lisää

Stefan Nygård, Tommi Kärkkäinen ja Joakim Westrén-Doll Tiedeakatemiaan

Tieteen ja päätöksenteon vuorovaikutuksen kehittämiseen keskittyvä tiimi on vahvistunut alkuvuonna kahdella lisäkasvolla. Tiimissä työskentelevät kevätkaudella 2023 määräaikaisesti Tommi Kärkkäinen ja yliopistoharjoittelijana Joakim Westrén-Doll. Monivuotisen Suomen tieteen historia -hankkeen tiedekoordinaattorina on tammikuussa aloittanut Stefan Nygård.

Lue lisää

Tieteen akateemikoiksi Heli Jantunen, Martti Koskenniemi ja Merja Penttilä

Professori Heli Jantuselle, emeritusprofessori Martti Koskenniemelle ja tutkimusprofessori Merja Penttilälle on myönnetty tieteen akateemikon arvonimi. Arvonimi myönnetään erittäin ansioituneelle tieteentekijälle ja voi olla samanaikaisesti kuudellatoista tieteenharjoittajalla. Suomalainen Tiedeakatemia onnittelee lämpimästi uusia akateemikkoja.

Lue lisää

Tallenne katsottavissa: Paneelikeskustelu Tieteen päivillä 14.1.2023

Suomalainen Tiedeakatemia ja Suomen Kuvalehti järjestivät Tieteen päivillä paneelikeskustelun otsikolla ”Viestintäkulttuuri ja uuden alku – Onko meillä malttia keskustella, kun yhteiskunnan muutos yllättää?”. Keskustelijoina nähtiin professori Tuula Linna, professori Roope Uusitalo, tutkijatohtori Johanna Vuorelma sekä tietokirjailija, filosofian tohtori Tiina Raevaara.

Katso tallenne tilaisuudesta.

Lue lisää

Viestintäkulttuuri ja uuden alku. Paneelikeskustelu Tieteen päivillä 14.1.2023

Millä tavoin tiede ja journalismi voisivat edistää yhteiskunnallista keskustelua suurissa taitekohdissa? Keskustelijoina professori Tuula Linna, professori Roope Uusitalo, tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja tietokirjailija, filosofian tohtori Tiina Raevaara. Suomen Kuvalehden ja Suomalaisen Tiedeakatemian järjestämä keskustelu on osa Tieteen päivien ohjelmaa.

Lue lisää

Väisälä-hankeapurahan haku avoinna 1.–31.1.2023

Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälä-hankeapuraha on haettavissa 1.–31.1.2023. Apuraha on tarkoitettu Suomessa toimivalle tutkijauran vakinaistamispolun alkuvaiheen tutkijalle (hakija) oman tutkimusryhmän perustamiseen ja ryhmän tutkimuskuluihin. Hakukelpoisia aloja ovat fysiikka, matematiikka, geofysiikka, tähtitiede ja meteorologia.

Lue lisää