Ajankohtaista

Lue Tiedeakatemian
uusimmat uutiset.

Tieteen akateemikkojen kirje Orpon hallitukselle

Suomalainen Tiedeakatemia julkaisee kokonaisuudessaan tieteen akateemikkojen kirjeen (14.9.2023) Orpon hallitukselle. Hallitus sopi budjettiriihessään 19.9. talousarvioesityksestä vuodelle 2024 sekä julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024–2027. Vaikka budjettiriihi on ohitse, ovat kirjeen esiin nostamat huolet mm. T&K-rahoituksen jakautumista ja perustutkimuksen asemasta edelleen ajankohtaisia.

Lue lisää

Blogi: Huolia TKI-rahoituksen jakautumisesta

”Vuosi 2023 näytti alkavan tieteen ja tutkimusyhteisön kannalta hyvin, kun T&K-rahoituslaki valmistui parlamentaarisen TKI-ryhmän työn tuloksena”, kirjoittaa esimiehemme Kimmo Kaski. ”Koska rahoituksen jakautumista eri TKI-alueiden kesken ei tarkemmin määritelty, jäi tilanne kuitenkin avoimeksi.”

”Avoin tilanne ja epäsuhta kirjattujen tavoitteiden ja ensi vuoden rahoitusesityksen välillä aiheuttaa perustutkimuksen osalta aiheellista huolta sekä tiedeyhteisössä että korkeakouluissa.”

Lue lisää

Ilta tieteelle, 9.10.2023  

Suomalaisen Tiedeakatemian lokakuun illassa pohditaan terveen vanhuuden edellytyksiä sekä pitkäikäisyyden yleistymiseen liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Keskustelemassa ovat LKT, geriatrian emeritusprofessori, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Timo Strandberg, yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger, terveystaloustieteen dosentti Leena Forma sekä geriatrian professori Esa Jämsen.

Lisäksi tilaisuudessa jaetaan Tiedeakatemian humanistipalkinto sekä kuullaan palkinnonsaajan puheenvuoro omasta tutkimuksestaan ja tieteenalastaan.

Ilmoittaudu mukaan!

Lue lisää

Jäsentapahtuma: Ilta tieteelle ”etkot” 9.10.2023

Suomalaisen Tiedeakatemian lokakuun teemailta järjestetään Ritarihuoneella Helsingissä maanantaina 9.10. Tiedeakatemia kutsuu jäsenensä tapahtuman ”etkoille” Mariankadulle.

Tule tutustumaan Tiedeakatemian tiloihin ja henkilökuntaan sekä keskustelemaan tieteestä yhdessä muiden jäsenten kanssa.

Lue lisää

Tallenne katsottavissa: Ilta tieteelle 11.9.2023

Tiedeakatemian syyskauden ensimmäinen teemailta paneutui kahden tieteenalan, kulttuuriantropologian ja lastenpsykiatrian ajankohtaiseen tutkimukseen.

Puhujina olivat sosiaali- ja kulttuuriantropologian professori Sarah Green ja lastenpsykiatrian professori André Sourander.

Katso tallenne tilaisuudesta.

Lue lisää