Ajankohtaista

Lue Tiedeakatemian
uusimmat uutiset.

Kvanttiteknologia

Tallenne katsottavissa: Kvanttiteknologia-teemailta 13.3.2023

Tiedeakatemian maaliskuun teemailta pureutui kvanttiteknologian yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Missä kehityksessä mennään ja mitkä ovat alan mahdollisuudet ja riskit Suomelle? Aiheesta alustivat ja keskustelivat akateemikko Risto Nieminen, professori Mikko Möttönen ja professori Nina Granqvist.

Katso tallenne tilaisuudesta.

Lue lisää

Linda Lammensalo tiedevälittämisen asiantuntijaksi Tiedeakatemiaan

Tieteen ja päätöksenteon vuorovaikutuksen kehittämiseen keskittyvä toimintamme sai vahvistusta maaliskuun alussa, kun uutena työntekijänä aloitti VTM Linda Lammensalo.

Lindan vastuualueelle kuuluvat mm. tiedevälittämisen kehittäminen sekä tieteellisten ilmiökarttojen kokoaminen.

Toivotamme Lindan lämpimästi tervetulleiksi taloon!

Lue lisää

Tieteemme historiaa: Arkeologian uranuurtaja Ella Kivikoski

Arkeologi Ella Kivikoski oli Suomen arkeologian uranuurtaja ja edelläkävijä, joka vaikutti vahvasti tieteenalansa kehitykseen. Suomalainen Tiedeakatemia juhlistaa naistenpäivää vuosittain nostamalla esille merkittäviä tutkijoita suomalaisen tieteen historiasta.

Lue lisää

Osastojen kokoukset Säätytalolla 13.3.2023

Humanistisen osaston ja matemaattis-luonnontieteellisen osaston kokous järjestetään Säätytalolla Helsingissä 13.3.2023. Kokouksissa käsitellään valintatoimikuntien esitykset Tiedeakatemian uusiksi jäseniksi. Kokouksiin on pakollinen ennakkoilmoittautuminen: ilmoittaudu mukaan viimeistään 8.3.2023.

Lue lisää
Risto Nieminen

Kvanttiteknologian tiedeisku

”Kvanttimekaniikkaan voi suhtautua pragmaattisesti koneistona aineen fysikaalisten ja kemiallisten ominaisuuksien ennustamiseksi. Sillä on kuitenkin myös toinen, arkikokemuksen näkökulmasta epäintuitiivinen olemus”, kirjoittaa akateemikko Risto Nieminen.

”Voidaan sanoa, että näiden ei-intuitiivisten ilmiöiden laajamittainen tutkimus on tuonut mukanaan toisen kvanttimekaniikan vallankumouksen viime vuosikymmeninä. Kvanttimekaniikka kaikkine piirteineen toimii ja meidän on se hyväksyttävä. Ehkäpä ei-intuitiivisuuden kokemus vai heijastaa rajoittuneisuuttamme ja haastaa pohtimaan koulutuksen ja yleissivistyksen kehittämisen tarvetta.”

Lue lisää
Kvanttiteknologia-tiedeiskun kansikuva

Tuore Tiedeisku purkaa kvanttiteknologian merkitystä ja mahdollisuuksia

Tiedeakatemia kokoaa Tiedeiskuihin yleistajuisesti tieteellistä näkemystä aloista, joiden odotetaan vaikuttavan merkittävästi yhteiskunnan kehitykseen. Nyt julkaistava Tiedeisku on tilannekuva, joka pohjaa 12 suomalaistutkijan näkemyksiin. He arvioivat, että lähivuosina nähdään ensimmäiset esimerkit kvanttiteknologian käytännön sovelluksista

Lue lisää
Kvanttiteknologia

Teemailta: Kvanttiteknologian vaikutukset yhteiskuntaan, 13.3.2023

Kvanttiteknologian käytännön sovelluksista tullaan näkemään ensimmäiset esimerkit lähivuosina. Vielä ei tiedetä, missä sen suurin arvo piilee. Tiedeakatemian maaliskuun teemailta kertoo, missä kehityksessä mennään ja mitkä ovat alan mahdollisuudet ja riskit Suomelle. Illan puhujina ovat akateemikko Risto Nieminen sekä professorit Nina Granqvist, Sabrina Maniscalco ja Mikko Möttönen. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 8.3.2023.

Lue lisää

Paikallista ja universaalia tieteenhistoriaa

Tiedekoordinaattori Stefan Nygård pohtii blogikirjoituksessaan tapoja, joilla tieteen historiaa on lähestytty viime vuosina:

”Viime vuosikymmenten tieteenhistoriallinen tutkimus on haastanut käsityksen yksisuuntaisesta diffuusiosta korostamalla erityisesti koloniaalisten yhteyksien, verkostojen ja välittäjien ratkaisevaa merkitystä tieteellisten keksintöjen kierrolle sekä tieteellisen ajattelun yleistämiselle. Jos diffuusio ja globaali kierto ovat universalisoinnin kaksi muotoa, voimmeko ajatella, että suomalainen tiede on luonut itselleen tilan niiden välimaastosta?”

Kirjoitus on osa monivuotista Suomen tieteen historia -hanketta.

Lue lisää

Tallenne katsottavissa: Tekoäly-teemailta 13.2.2023

Mitä tekoälyllä tarkoitetaan ja missä tekoälyä tällä hetkellä hyödynnetään? Mikä on kehityksen suunta? Suomalainen Tiedeakatemia ja Nuorten Tiedeakatemia järjestivät Tekoäly-illan maanantaina 13.2.2023 Ritarihuoneella Helsingissä. Aiheesta alustivat ja keskustelivat professori Petri Myllymäki, apulaisprofessori Riikka Koulu sekä apulaisprofessori Arno Solin.

Katso tallenne tilaisuudesta.

Lue lisää