Ajankohtaista

Lue Tiedeakatemian
uusimmat uutiset.

Ilta tieteelle 11.12.2023

Tiedeakatemian vuoden viimeinen yleisötilaisuus on omistettu matemaattis-luonnontieteelliselle tutkimukselle. Illan pääpuhujana on tieteen akateemikko, lääketieteen ja kirurgian tohtori Kari Alitalo. Miten syöpä syntyy ja missä syöpätutkimuksessa Suomessa tällä hetkellä mennään?

Tilaisuudessa jaetaan lisäksi Suomalaisen Tiedeakatemian vuoden 2023 Väisälän palkinnot sekä kuullaan palkinnonsaajien esitykset omasta tutkimuksestaan ja tieteenalastaan.

Ilmoittaudu mukaan!

Lue lisää

Jäsentapahtuma: Ilta tieteelle ”etkot” 11.12.2023

Suomalaisen Tiedeakatemian joulukuun teemailta järjestetään Ritarihuoneella Helsingissä maanantaina 11.12. Tiedeakatemia kutsuu jäsenensä tapahtuman ”etkoille” Mariankadulle.

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan tieteestä yhdessä muiden jäsenten kanssa.

Lue lisää

ChatGPT täyttää vuoden – Mitä jokaisen tutkijan tulisi nyt pohtia?

ChatGPT on ollut arjessamme tasan vuoden. Viimeistään nyt on tärkeää alkaa ymmärtää, millaisia mahdollisuuksia laajat kielimallit avaavat tutkijoille jo nyt, lähivuosista puhumattakaan.

Esittelemme kolme tekoälyyn liittyvää kysymystä, joita jokaisen tutkijan olisi syytä pohtia.

Lue lisää

Tallenne katsottavissa: Ilta tieteelle 13.11.2023

Suomalaisen Tiedeakatemian marraskuun illassa pohdittiin tekoälyn yhteiskunnallista merkitystä. Millä tavoin tekoäly jo vaikuttaa ja tulee vaikuttamaan esimerkiksi työntekoon, julkisiin palveluihin tai tutkimukseen? Mitä tekoälystä olisi hyvä ymmärtää? Illan puhujina olivat professorit Minna Ruckenstein, Hannu Toivonen ja Petri Ylikoski.

Katso tallenne tilaisuudesta.

Lue lisää

Ilta tieteelle, 13.11.2023    

Suomalaisen Tiedeakatemian marraskuun illassa pohditaan tekoälyn yhteiskunnallista merkitystä. Millä tavoin tekoäly jo vaikuttaa ja tulee vaikuttamaan esimerkiksi työntekoon, julkisiin palveluihin, opiskeluun tai tutkimukseen? Mitä moraalisia ja eettisiä kysymyksiä tekoälyyn liittyy? Miten tekoäly vaikuttaa käsityksemme ihmisyydestä?

Lue lisää

Jäsentapahtuma: Ilta tieteelle ”etkot” 13.11.2023

Suomalaisen Tiedeakatemian marraskuun teemailta järjestetään Ritarihuoneella Helsingissä maanantaina 13.11. Tiedeakatemia kutsuu jäsenensä tapahtuman ”etkoille” Mariankadulle.

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan tieteestä yhdessä muiden jäsenten kanssa sekä tutustumaan Tiedeakatemian tiloihin.

Lue lisää

Sääntömääräinen syyskokous 13.11.2023

Suomalainen Tiedeakatemia ry:n vuoden 2023 sääntömääräinen syyskokous pidetään Mariankadulla maanantaina 13.11. klo 20 alkaen. Kokouskutsu on lähetetty jäsenille lokakuun jäsenkirjeessä. Kokousmateriaalit ovat jaossa kokouspaikalla.

Lue lisää