Ajankohtaista
Lue Tiedeakatemian
uusimmat uutiset.
Suodata
Tallenne katsottavissa: Ilta tieteelle 11.11.2024
Suomalaisen Tiedeakatemian marraskuun illassa pureuduttiin disinformaatioon. Miten disinformaatio vaikuttaa yhteiskuntaan ja päätöksentekoon ja millaisena näyttäytyy tieteen ja median tulevaisuus? Aiheesta keskustelivat Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ja Suomalaisen Tiedeakatemian puheenjohtaja, professori Tuula Linna.
Katso tilaisuuden tallenne!
Ilta tieteelle, 11.11.2024
Onko valetieto valloittanut maailman? Miten lainsäädäntö ja sääntely voivat auttaa torjumaan disinformaation leviämistä ja millaisena näyttäytyy tieteen ja median tulevaisuus? Aiheesta keskustelevat Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ja Suomalaisen Tiedeakatemian puheenjohtaja, professori Tuula Linna.
Tilaisuus järjestetään Ritarihuoneella Helsingissä. Ilmoittaudu mukaan viimeistään keskiviikkona 6.11.2024.
Tieteen ja päätöksenteon vuorovaikutukselta on lupa vaatia konkretiaa
Tieteen ja päätöksenteon vuorovaikutuksesta puhutaan monin termein: tietopohjainen päätöksenteko, tiedeneuvonta, tieteen vaikuttavuus ja yhteiskehittäminen. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin sen varmistamisesta, että paras mahdollinen tieteellinen ymmärrys saavuttaa päätöksentekijät ja vaikuttaa toimenpiteisiin.
Asiantuntijamme Laura Väliniemi avaa blogissamme työtä, jota Tiedeakatemiassa tehdään tieteen ja päätöksenteon vuorovaikutuksen edistämiseksi.
Jäsentapahtuma: Ilta tieteelle ”etkot” 11.11.2024
Tiedeakatemia kutsuu jäsenensä marraskuun yleisötilaisuuden ”etkoille” tiloihinsa Mariankadulle.
Tule tapaamaan uusia ja vanhoja tuttavia ja keskustelemaan tieteestä yhdessä muiden jäsenten kanssa!
Tarjoilujen vuoksi toivomme, että tilaisuuteen ilmoittaudutaan ennakkoon viimeistään keskiviikkona 6.11.2024.
Tieteenhistorialliset talkoot
Tieteen historia -hanke kartoittaa ja tutkii suomalaista tieteen historiaa itsenäisyyden alkuvuosikymmeniltä aina tähän päivään. Hankkeen uutena työntekijänä syyskuun alussa aloittanut Katariina Parhi kertoo, mitä hankkeessa tapahtuu seuraavaksi. Aineistonkeruu jatkuu kuluvana syksynä muun muassa keskustelukiertueen, haastatteluiden sekä biografioiden muodossa.
Suuri Nobel-keskustelu, 24.10.2024
Tervetuloa kuulemaan Nobel-palkituista tutkimuksista! Suuressa Nobel-keskustelussa suomalaiset asiantuntijat kertovat, millaiset lääketieteen, fysiikan, kemian ja taloustieteen tutkimukset palkittiin tänä syksynä.
Tilaisuutta voi seurata myös suorana lähetyksenä Helsingin Sanomien verkkosivuilla.
Tallenne katsottavissa: Ilta tieteelle 14.10.2024
Suomalaisen Tiedeakatemian lokakuun illassa pääpuhuja nähtiin tieteen akateemikko Martti Koskenniemi, yksi kansainvälisen oikeuden johtavista tutkijoista maailmassa. Lisäksi tilaisuudessa jaettiin Tiedeakatemian vuoden 2024 humanistipalkinto – palkinto myönnettiin apulaisprofessori Visa Kurjelle. Tilaisuuden lopuksi julkistettiin humanististen alojen apurahojen saajat.
Katso tilaisuuden tallenne!
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on yhä tärkeämpää nuorille tutkijoille
”Yhä useampi nuori tutkija kokee tärkeäksi sen, että omalla tutkimustyöllä tai siihen liittyvällä toiminnalla on yhteiskunnallista merkitystä myös tiedemaailman ulkopuolella”, kirjoittaa Nuorten Tiedeakatemian puheenjohtaja Lasse Lehtonen.
”Monesti tutkimus vaikuttaa ympäröivään maailmaan monimutkaisilla tavoilla, jotka pakenevat yksioikoisten mittarien kategorisointeja.”
Ilta tieteelle, 14.10.2024
Lokakuun tilaisuuden pääpuhuja, tieteen akateemikko Martti Koskenniemi on yksi kansainvälisen oikeuden johtavista tutkijoista maailmassa. Koskenniemi puhuu illassa oikeudellisesta puheesta osana nykyaikaista sodankäyntiä.
Lisäksi tilaisuudessa jaetaan Tiedeakatemian humanistipalkinto 2024 ja kuullaan palkinnonsaajan esitelmä omasta tutkimuksestaan.
Tilaisuus järjestetään Ritarihuoneella Helsingissä. Ilmoittaudu mukaan viimeistään keskiviikkona 9.10.2024.