Hankeapurahasta kysyttyä

Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälä-hankeapurahasta järjestetään infotilaisuus keskiviikkona 13.12.2023. Tilaisuuden tallenne tulee tälle sivulle.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Can I make the application in English?

Yes, the application and attachments can be in Finnish or in English.

Onko Väisälä-hankeapurahan hakuilmoitusta saatavilla englanniksi? Onko 13.12. järjestettävä infotilaisuus suomeksi vai englanniksi?

Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälä-hankeapurahan ilmoitus on vain suomeksi. Hakemuksen liitteineen voi tehdä suomeksi tai englanniksi (järjestelmässä on myös ohjeita englanniksi). Infotilaisuus on tarvittaessa kaksikielinen.

Mitä hakemuksissa painotetaan, tutkimusideaa vai hakijaa?

Tutkimusidea on tärkeä. Etsimme loistavaa tutkimusideaa, jota on toteuttamassa paras mahdollinen tutkija. Ensisijaisesti painottuu tutkimusidea.

Voiko talousarviossa muihin kuluihin sisällyttää suorituspaikan yleiskustannusta?

Väisälä-hankeapurahan saaja/saajat saavat käyttöönsä apurahan täysimääräisenä. Apurahan lisäksi voidaan maksaa yleiskustannusta (korkeintaan 10 %). Yeiskustannusta ei tarvitse haun ensimmäisessä vaiheessa ottaa millään tavoin huomioon.

Onko olemassa tietty summa, jota haetaan väitöskirjantekijälle tai tutkijatohtorille?

Hakuun ei ole määritelty tiettyjä summia. Hakija voi itse määritellä apurahojen määrät. Hankeapuraha on hyvin joustava ja hakea voi omien tarpeiden mukaan.

Pitääkö hankkeen kulujen olla vuosittain samat vai voivatko kuluapurahan summa ja tarkoitus vaihdella vuosittain?

Summat voivat vaihdella vuosittain tarpeen mukaan. Kyseessä on hyvin joustava rahoitus.

Pitääkö hakijan olla juuri ”tenure track”-positiossa vai voiko apurahaa hakea myös vastaavassa uravaiheessa muuten oleva? Onko hankeapuraha kohdistettu ainoastaan niille, joilla on jo vakinaistamispolun ensimmäisen vaiheen työtehtävä?

Hakukelpoisia ovat vain professorien vakinaistamispolun ”assistant professor”-tasolla olevat. Toki esimerkiksi tutkimuslaitoksilla ei välttämättä ole käytössä vastaavia nimikkeitä. Olennaista on, että hakija on nimenomaan vakinaistamispolun (tenure track) alkuvaiheessa. Tarvittaessa omalta yliopistolta tai tutkimuslaitokselta voi pyytä lausunnon, jossa selvitetään oma tilanne.

Tutkimuslaitoksissa ei ole käytössä assistant/associate tenure track -tasoja. Itse olen aloittanut tenure trackissä tutkimuslaitoksella. Onko minun mahdollista hakea rahoitusta kyseisestä rahoitusinstrumentista?

Tutkimuslaitoksilla ei välttämättä ole käytössä vastaavia nimikkeitä. Olennaista on, että sinut on valittu tenure track -vakinaistamispolulle ja olet alkuvaiheessa. Kannattaa pyyttää omalta tutkimuslaitokselta lausunto hakukelpoisuudestasi.

Minut valittiin suoraan ”associate professor” paikalle. Olen kuitenkin tenure track -polun alussa. Voinko hakea?

Hakukelpoisia ovat vain ”assistant professor”-tasolla olevat hakijat.

Ensimmäisessä vaiheessa hakemuksen pituus on 3 sivua. Tuleeko sen sisältää myös viitteet?

Kyllä, viitteiden tulee sisältyä kolmeen sivuun.

Apuraha on kolmevuotinen ja suuruudeltaan kokonaisuudessaan 150 000 euroa. Apurahoja jaetaan enintään kaksi. Tarkoittaako tämä, että apurahoja jaetaan yhteensä kaksi?

Vuonna 2024 myönnetään yhteensä enintään kaksi Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälä-hankeapurahaa.

Milloin toiseen vaiheeseen päässeille hakijoille ilmoitetaan?

Toiseen vaiheeseen valituille hakijoille lähetetään tieto henkilökohtaisesti maaliskuussa 2024. Toinen vaihe on avoinna 1.4.-30.4.2024.