Historia

Suomalainen Tiedeakatemia perustettiin vuonna 1908.

Tiedeakatemian historiasta on julkaistu kolme teosta:

Oiva Ketonen
Suomalainen Tiedeakatemia 1908-1958
Helsinki 1959. 338 s.

Aimo Halila
Suomalainen Tiedeakatemia 1908-1983
Helsinki 1987. 291 s.

Jyrki Paaskoski
Oppineiden yhteisö. Suomalainen Tiedeakatemia 1908-2008
Helsinki 2008. 447 s.

Lisäksi englanniksi on julkaistu:

Jyrki Paaskoski
A community of Scholars. The Finnish Academy of Science and Letters, 1908-2008
Helsinki 2008. pp. 95

Haluaisitko tilata historia-kirjan?

Haluaisitko kotiin postitettuna Suomalaisen Tiedeakatemia historia-kirjan ”Oppineiden yhteisö. Suomalainen Tiedeakatemia 1908-2008”. Postimaksun hinnalla lähetämme sen toivottuun osoitteeseen. Tilauksen voi tehdä sähköpostitse acadsci@acadsci.fi.

Helsingin valtauksen tuhoja Mariankatu 5:ssä vuonna 1918.

Suomalaisen Tiedeakatemian talon (Mariankatu 5) historiaa

Mariankatu 1830–1920

Suomalaisen Tiedeakatemian talo osoitteessa Mariankatu 5 on valmistunut vuonna 1841. Talo on osa kokonaisuutta, jonka rakentaminen aloitettiin 1820-luvulla. Tuolloin juuri rakennuskaavan saaneen tontin Mariankatu 7 osti kauppias Henrik Borgström (1799–1883). Hän rakennutti tontille yksikerroksisen puutalon ja myöhemmin kivitalon. Tilaa tarvittiin tovin kuluttua lisää, ja Borgström osti vuonna 1836 viereisen tontin Mariankatu 5.

Mariankatu 5 -talo rakentui alun perin kaksikerroksiseksi. Sen suunnittelijana on pidetty arkkitehti Jean Wikiä, mutta talon piirustukset oli vahvistanut Carl Ludvig Engel toista vuotta ennen tontin ostoa, joten hänellä on varmasti osansa talon suunnittelussa. Talon valmistuttua sinne muutti kauppias Borgströmin konttori sisääntulokerrokseen sekä osa 7-talon asukkaista.

Borgström oli merkittävä henkilö Helsingissä: Hänellä oli monien keskeisten tuotteiden, kuten sokerin ja tupakan pääedustus Suomessa. Borgströmin koti ja samalla siis osoite Mariankatu 5–7 oli yksi keskeisistä kulttuurikodeista. Tuttavapiirin kuuluivat niin Sakari Topelius, J. V. Snellman kuin Fredrik Paciuskin. Mariankadun juhliin osallistui kaupungin koko kerma.

Vuonna 1882 talon isännäksi siirtyi Henrik Borgströmin kuoltua tämän poika Leonard Borgström (1832–1907). Taloa uudistettiin ja modernisoitiin: kadulle rakennettiin uusi sisäänkäynti perhettä varten suoraan yksityisiin kerroksiin, sisäpihalle rakennettiin erkkerimäinen lisä ja julkisivua uudistettiin. Lisäksi taloon rakennettiin kolmas kerros ja ullakko. Hissi tuli taloon 1910-luvulla.

Mariankadun 1920-luku

Talossa asui Borgströmin perhe aina vuoteen 1920, jolloin talo päätettiin vuokrata ulos. Vuokralaiseksi tuli vasta valtionhoitajakautensa päättänyt C. G. E. Mannerheim, joka etsi kotia Suomesta. Mariankatu 5 tiloihin Mannerheim siirsi eri puolilla maailmaa olleet tavaransa ensimmäistä kertaa yhteen paikkaan; tavarat ovat nykyisin Mannerheim-museossa. Hissin Mannerheim poisti omalla kustannuksellaan tiloista, ja asennutti sen takaisin muuttaessaan pois.

Tiloissa perustettiin Mannerheimin siellä asuessa Mannerheimin Lastensuojeluliitto, jonka ensimmäisenä toimitilana talo toimi. Talon ylemmissä kerroksissa toimi jossain vaiheessa myös Punainen Risti.

Mannerheim muutti talosta pois vuonna 1924 modernimpaan taloon Eiraan. Mariankadulla ei vielä tuossa vaiheessa ollut esimerkiksi keskuslämmitystä.

Kuva Tiedeakatemian 30-luvun kokouksesta.

Vaihtuvat vuokralaiset

Uudeksi vuokralaiseksi Mannerheimin jälkeen tuli Helsingin yliopisto. Taloon sijoitettiin humanistisen tiedekunnan seminaarikirjasto, joka siirtyi vuonna 1937 yliopiston uuteen lisärakennukseen (päärakennuksen ”uudelle puolelle”).

Hetken tiloissa toimi Belgian suurlähetystö, jolla oli talossa sekä edustustiloja että yksityisiä tiloja.

Suurlähetystön jälkeen talon otti käyttöönsä Helsingin raastuvanoikeus. Talossa oli toisessa kerroksessa istuntosalo ja ullakkokerroksessa putkatiloja.

1980-luvulle tultaessa talo oli päässyt huonoon kuntoon. Borgströmit myivät sen lopulta pois ja uusi omistaja saneerasi talon.

Mariankadulle saapuvat tieteelliset seurat

Suomalainen Tiedeakatemia perustettiin vuonna 1908. Alkuvaiheessa toimitilat olivat tieteellisten seurojen talossa Pöllölässä osoitteessa Kasarmikatu 24. Pöllöstä Tiedeakatemia muutti muiden tieteellisten seurojen mukana Säätytalolle vuonna 1931.

Säätytalo päätettiin remontoida 1980-luvun lopulla. Remontin yhteydessä talo otettiin valtion käyttöön ja tieteelliset seurat saivat siirtyä pois. Vasta remontoidun Mariankatu 5:n ostivat Suomen Kulttuurirahasto ja Kordelinin säätiö tieteellisten seurojen käyttöön. Yhtensä tieteellisistä seuroista taloon muutti tuolloin Suomalainen Tiedeakatemia.

Suomalaisen Tiedeakatemian hallitus 2017.

Suomalaisen Tiedeakatemian aika

Suomalainen Tiedeakatemia osti Mariankatu 5:n toisen kerroksen tilat vuonna 2002 ja kaikki huoneistot vuonna 2018. Talosta onkin tullut Suomalaisen Tiedeakatemian ja samalla tieteen talo.

Lähteensä talon historiaan käytetty erityisesti Suvanto, Pekka (2002): Mariankatu viisi ja seitsemän. SKS.