Nuorten Tiedeakatemia

Nuorten Tiedeakatemia on monitieteinen nuorten tutkijoiden akatemia. Se edistää tiedettä ja vahvistaa tieteen asemaa yhteiskunnassa. Sen tavoitteena luoda dialogia niin eri tieteenalojen kuin tutkijoiden ja muun yhteiskunnan välillä. Nuorten Tiedeakatemia toimii avoimen tieteen edistämiseksi. Se haluaa myös tehdä nuorten tutkijoiden työtä näkyvämmäksi ja omasta puolestaan piristää suomalaista tiedekeskustelua. Nuorten Tiedeakatemia haluaa myös rohkaista nuoria tieteen pariiin rakentamalla yhteyksiä tutkijoiden ja koulujen välille.

Suomalainen Tiedeakatemia perusti Nuorten Tiedeakatemian vuonna 2017 Emil Aaltosen Säätiön lahjoituksen turvin. Nuorten Tiedeakatemia jatkaa sitä edeltäneen Nuorten Akatemiaklubin perinteitä, mutta on kansainvälisen mallin mukaisesti itsenäinen toimija. Se tekee laajasti yhteistyötä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Sen jäsenet edustavat laajasti eri tieteenaloja sekä eri yliopistoja tai akateemisia instituutioita. Nuorten Tiedeakatemia kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan sen jäsenten tutkimuksista ja tieteeseen liittyvistä asioista monitieteisyyden hengessä. Sen jäsenet valitaan kutsumenettelyllä nelivuotiskaudeksi.

Verkkosivut

nuortentiedeakatemia.fi

Yhteyshenkilö

Tiedekoordinaattorin yhteystiedot löydät Nuorten Tiedeakatemian verkkosivuilta

Taustaa

Suomalainen Tiedeakatemia perusti uuden kansainvälisen mallin mukaisen Nuorten Tiedeakatemian Emil Aaltosen Säätiön miljoonan euron lahjoituksen turvin syksyllä 2017. Nuorten Tiedeakatemian perustarkoituksena on edistää tiedettä erityisesti nuorten, tieteellisen uransa alkuvaiheessa olevien tutkijoiden näkökulmasta. Vastaavanlaista toimijaa ei Suomessa aiemmin ole ollut.

Suomalainen Tiedeakatemia on tukenut nuoria tieteentekijöitä perustamisestaan 1908 lähtien. “Nuorten Tiedeakatemian perustaminen on luonteva uusi sivu panostuksessamme nuoriin tutkijoihin”, sanoo Suomalaisen Tiedeakatemian esimies professori Kirsi Tirri. ”Nuorten Tiedeakatemia tulee olemaan käytännössä itsenäinen toimija ja oman äänensä käyttäjä tiedemaailmassa ja laajemmin yhteiskunnassa. Samalla nuorille tutkijoille avautuu uusi mahdollisuus rakentaa elinikäisiä poikkitieteellisiä verkostoja eri tieteenalojen edustajien kanssa.”

Miljoonan euron lahjoituksella Emil Aaltosen Säätiö juhlisti 80-vuotista toimintaansa ja onnitteli 100-vuotiasta itsenäistä Suomea. ”Suomi on ollut valkoinen läikkä kartalla. Meiltä on puuttunut uransa alkuvaiheessa oleville tieteen tekijöille tarkoitettu oma tiedeakatemia. Vastaavia on ollut jo jonkun aikaa Suomeen verrattavissa maissa”, toteaa Emil Aaltosen Säätiön hallituksen puheenjohtaja professori Olavi Nevanlinna. “Suomalaisessa Tiedeakatemiassa jo nykyään toimiva Nuorten Akatemiaklubi on ollut menestys ja uuden Nuorten Tiedeakatemian kytkeminen Suomalaiseen Tiedeakatemiaan oli luonteva valinta.”