Suomalainen Tiedeakatemia | Finnish Academy of Science and Letters | Academia Scientiarum Fennica

Nuorten Tiedeakatemia

Suomalaisen Tiedeakatemian perustama Nuorten Tiedeakatemia on käynnistänyt toimintansa syksyllä 2017. Perustava kokous nimitti Nuorten Tiedeakatemian hallituksen, jonka puheenjohtajaksi valittiin neurotieteen tutkija Tommi Himberg Aalto-yliopistosta.

Nuorten Tiedeakatemian tarkoituksena on edistää tiedettä erityisesti nuorten, tieteellisen uransa alkuvaiheessa olevien tutkijoiden näkökulmasta. Se tarjoaa myös nuorille tutkijoille kanavan osallistua keskusteluun tieteestä. Tarkoitustaan se toteuttaa itsenäisesti.

Kyseessä on täysin uusi toimintamuoto Suomessa. “Kansallisia nuorten tutkijoiden akatemioita on maailmalla jo nelisenkymmentä, ja on aikakin saada sellainen myös Suomeen. Tieteen tulevaisuus tarvitsee puolestapuhujia sekä tieteen kentällä että laajemmin yhteiskunnassa”, puheenjohtaja Tommi Himberg toteaa.

Nuorten Tiedeakatemian jäsenet edustavat laajasti eri tieteenaloja. Jäsenet ovat lahjakkaita, alansa nuoria tutkijoita, jotka haluavat antaa panoksensa niin tieteeseen kuin yhteiskuntaan. Jäsenet valitaan kutsumenettelyllä, jäsenyys on nelivuotinen.

Nuorten Tiedeakatemian ensimmäisenä tavoitteena on rakentaa kotimaiset ja kansainväliset yhteistyöverkostot. Monipuolisen toiminnan tueksi yhteyksiä solmitaan niin poliittisten päätöksentekijöiden kuin tieteestä kiinnostuneiden nuortenkin suuntaan. “Nuorten Tiedeakatemia haluaa piristää suomalaista tiedepoliittista keskustelua. Monitieteisyys ja kansainvälisyys ovat nuorelle tutkijasukupolvelle arkipäivää, ja haluamme pitää niitä vahvasti esillä”, kuvailee Himberg.

Lisätietoa
Tutkijatohtori Tommi Himberg
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 313 9439

Tausta

Suomalainen Tiedeakatemia perustaa uuden kansainvälisen mallin mukaisen Nuorten Tiedeakatemian Emil Aaltosen Säätiön miljoonan euron lahjoituksen turvin. Nuorten Tiedeakatemian perustarkoituksena on edistää tiedettä erityisesti nuorten, tieteellisen uransa alkuvaiheessa olevien tutkijoiden näkökulmasta. Vastaavanlaista toimijaa ei Suomessa aiemmin ole ollut.

Suomalainen Tiedeakatemia on tukenut nuoria tieteentekijöitä perustamisestaan 1908 lähtien. Viimeisen kymmenen vuoden aikana nuorille tutkijoille on myönnetty lähes 17 miljoonan euroa apurahoina. Maailmalle on Tiedeakatemian tuen turvin lähetetty reilusti yli 200 ja palkintojakin on saanut 26 nuorta tutkijaa. 

“Nuorten Tiedeakatemian perustaminen on luonteva uusi sivu panostuksessamme nuoriin tutkijoihin”, sanoo Suomalaisen Tiedeakatemian esimies professori Kirsi Tirri. "Nuorten Tiedeakatemia tulee olemaan käytännössä itsenäinen toimija ja oman äänensä käyttäjä tiedemaailmassa ja laajemmin yhteiskunnassa. Samalla nuorille tutkijoille avautuu uusi mahdollisuus rakentaa elinikäisiä poikkitieteellisiä verkostoja eri tieteenalojen edustajien kanssa."

Miljoonan euron lahjoituksella Emil Aaltosen Säätiö haluaa juhlistaa 80-vuotista toimintaansa ja onnitella 100-vuotiasta itsenäistä Suomea. "Suomi on ollut valkoinen läikkä kartalla. Meiltä on puuttunut uransa alkuvaiheessa oleville tieteen tekijöille tarkoitettu oma tiedeakatemia. Vastaavia on ollut jo jonkun aikaa Suomeen verrattavissa maissa”, toteaa Emil Aaltosen Säätiön hallituksen puheenjohtaja professori Olavi Nevanlinna. “Suomalaisessa Tiedeakatemiassa jo nykyään toimiva Nuorten Akatemiaklubi on ollut menestys ja uuden Nuorten Tiedeakatemian kytkeminen Suomalaiseen Tiedeakatemiaan oli luonteva valinta.”

Nuorten Tiedeakatemia toteuttaa tarkoitustaan itsenäisesti. Se esimerkiksi osallistuu tieteen tilaa koskevaan keskusteluun, antaa lausuntoja, pitää yhteyttä kansainvälisiin sisar- ja kattojärjestöihin sekä järjestää tilaisuuksia ja tieteellisiä kokouksia. Jäsenet Nuorten Tiedeakatemiaan tullaan valitsemaan kutsumenettelyllä ja jäsenyys on määräaikainen. Nuorten Tiedeakatemian toiminta käynnistyy kuluvan vuoden aikana.

Suomalainen Tiedeakatemia
Mariankatu 5 A, 2. krs 
00170 Helsinki 

050 4620 890
acadsci (at) acadsci.fi

Pääsihteeri
Pekka Aula
040 7030 952
pekka.aula(at)acadsci.fi  

Hallintopäällikkö
Leila Sarajärvi
050 4620 890
leila.sarajarvi(at)acadsci.fi

Hallintosihteeri
Nina Rapelo
050 4620 889 
nina.rapelo(at)acadsci.fi

Toimistoassistentti
Ann-Mari Sandholm
ann-mari.sandholm(at)acadsci.fi