Hyvää Einon päivää!

Einon nimipäivänä 17.11. muistamme Eino Jutikkalaa.

Eino Jutikkala (1907–2006) oli Helsingin yliopiston historian professori ja tieteen akateemikko, jonka tilastollisiin ja kartografisiin menetelmiin nojaavat tutkimukset kehittivät niin talous- ja sosiaalihistoriaa kuin väestöhistoriaakin. Vain 24-vuotiaana tohtoriksi väitellyt Jutikkala toimi paitsi tutkijana, myös useissa luottamustehtävissä, kuten Suomalaisen Tiedeakatemian esimiehenä ja kotimaisten ja kansainvälisten julkaisujen toimittajana. Hän oli suomalaisen yhteiskunnan kehityksen tuntija.

Jutikkala sai akateemikon arvonimen vuonna 1972 ja Suomen Leijonan suurristin vuonna 1990. Suomalainen Tiedeakatemia kutsui hänet kunniajäseneksi vuonna 1996.

Jutikkala määräsi testamentissaan Suomalaisen Tiedeakatemian pääperijäkseen. Varoista perustetusta, Jutikkalan nimeä kantavasta rahastosta jaetaan vuosittain noin puoli miljoonaa euroa apurahoja humanistiselle tutkimukselle. Lisäksi varoista jaetaan vuosittainen Suomalaisen Tiedeakatemian humanistipalkinto uransa alkuvaiheessa olevalle, jo kansainvälistä mainetta saavuttaneelle humanistisen alan tutkijalle ja joka kolmas vuosi Eino Jutikkalan historiapalkinto merkittävälle suomalaiselle historiantutkijalle.

Toivotamme kaikille hyvää Einon päivää!