Kunniajäsenet

Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäseniksi kutsutaan tutkijoina tai tieteen suosijoina ansioituneita henkilöitä. Ensimmäiset kunniajäsenet valittiin vuonna 1910. Tällä hetkellä Tiedeakatemian kunniajäsenenä on seitsemän alansa huippututkijaa.

Elina Haavio-Mannila

Elina Haavio-Mannila on Helsingin yliopiston sosiologian emeritaprofessori. Haavio-Mannila toi edelläkävijänä sukupuolentutkimusta Suomeen ja oli Suomen ensimmäinen sosiologiasta tohtoriksi väitellyt nainen. Hänet kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäseneksi vuonna 2012.

Marjatta Hietala

Marjatta Hietala on Joensuun yliopiston (nyk. Itä-Suomen yliopiston) yleisen historian emeritaprofessori. Hietala on työllään kehittänyt suomalaista historiantutkimusta ja tutkinut erityisesti aate- ja kaupunkihistoriaa. Hänet kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäseneksi vuonna 2022. 

Bengt Holmström

Bengt Holmström on ekonomisti, joka on toiminut Yalen yliopiston professorina ja hoitanut Massachusetts Institute of Technologyn taloustieteen professuuria. Holmström sai ensimmäisenä suomalaisena Nobelin taloustieteen palkinnon vuonna 2016. Hänet kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäseneksi vuonna 2022. 

Risto Ihamuotila

Risto Ihamuotila on maatalouspolitiikan emeritusprofessori ja Helsingin yliopiston entinen rehtori ja kansleri. Urallaan hän on kehittänyt Helsingin yliopistoa ja toiminut useissa luottamustehtävissä Suomessa ja ulkomailla. Hänet kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäseneksi vuonna 2014.

Risto Nieminen

Risto Nieminen on Aalto-yliopiston fysiikan emeritusprofessori. Niemistä pidetään edelläkävijänä nanotieteiden ja materiaalifysiikan mallintamisen tutkimuksessa. Tasavallan presidentti myönsi hänelle vuonna 2014 akateemikon arvonimen. Nieminen kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäseneksi vuonna 2022.  

Kari Raivio

Kari Raivio on prenataalilääketieteen emeritusprofessori ja Helsingin yliopiston entinen rehtori ja kansleri. Raivio on työskennellyt HYKSin lastentautien klinikan ylilääkärinä ja on yksi keskoshoidon johtavia asiantuntijoita Suomessa. Hänet kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäseneksi vuonna 2012. 

Jarmo Visakorpi

Jarmo Visakorpi on Tampereen yliopiston lastentautien emeritusprofessori ja entinen rehtori. Visakorpi on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta lasten aineenvaihdunnan häiriöistä ja suolistosairauksista. Hänet kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäseneksi vuonna 2008. 

Kunniajäsenet kautta historian

2022
Marjatta Hietala
Bengt Holmström
Risto Nieminen

2014
Risto Ihamuotila

2012
Haavio-Mannila Elina
Palva Heikki
Raivio Kari

2009
Lehtonen Maija

2008
Seppänen Paavo
Tapio Eeva
Siikala Anna-Leena
Visakorpi Jarmo

2006
Hintikka Kaarlo Jaakko Juhani

2003
Saxén Lauri Otto

2001
Lehto Olli Erkki

1996
Jutikkala Eino Kaarlo Ilmari

1992
Juva Mikko Einar
Järvi Osmo Henrik
Koivisto Mauno Henrik

1975
Kekkonen Urho Kaleva
Nevanlinna Rolf Herman

1972
Myrberg Pekka Juhana
Öhmann Emil

1968
Virtanen Artturi Ilmari

1948
Bonsdorff Toivo Ilmari
Ramstedt Gustaf John
Renkonen (ent. Streng) Werner Oswald

1946
Mikkola Jooseppi Julius
Pedersen Holger
Ståhlberg Kaarlo Juho

1944
Komppa Gustaf

1941
Planck Max Karl Ernst Ludwig
Qvigstad Just Knud

1939
von Euler-Chelpin Hans Karl August Simon

1938
Vening-Meinesz Felix Andries

1934
Pavolini Paolo Emilio

1932
Neuberg Carl Alexander
Walden Paul

1929
Brøgger Waldemar Christopher
Danielson-Kalmari Johan Richard
Hedin Sven Anders
Szinnyei Jozsef

1910
Fellman Nils Isak
Hjelt Otto Edvard Augustus
Hällsten Konrad Gabriel