Uutiset

Syksyn 2024 yleisötilaisuudet – ehdota aihetta!

Tiedeakatemian avoimet yleisötilaisuudet jatkuvat jälleen syksyllä 2024! Tilaisuudet järjestetään Ritarihuoneella Helsingissä kerran kuukaudessa.

Keräämme nyt ehdotuksia tulevien tilaisuuksien aiheiksi. Mistä tilaisuuksissamme tulisi keskustella? Kuka on oikea henkilö puhumaan aiheesta? Jätä ehdotuksesi 31.5. mennessä!

Lue lisää

Hyvää Vilhon päivää!

Vilhon nimipäivänä 6.4. muistamme Vilho Väisälää.

Vilho Väisälä (1889–1969) oli meteorologi ja Meteorologisen keskuslaitoksen Ilmala-observatorion johtaja. Hänet tunnetaan erityisesti ilmakehän tutkimukseen liittyvistä keksinnöistään, muun muassa 1930-luvulla rakentamastaan radioluotaimesta.

Suomalaineen Tiedeakatemiaan perustettiin vuonna 1963 Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahasto Vilho Väisälän tekemän lahjoituksen pohjalta.

Lue lisää

Sijoitussalkun luontojalanjälki mitataan ensimmäistä kertaa Suomessa

Jyväskylän yliopiston tutkijat ja Suomalainen Tiedeakatemia selvittävät yhdessä Tiedeakatemian luontojalanjäljen. Merkittävin osa selvitystä on Tiedeakatemian mittavan sijoitusportfolion luontojalanjäljen laskeminen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa kehitetään mittari sijoitussalkun luontovaikutuksille. Projektin päätteeksi menetelmä julkaistaan avoimeen käyttöön.

Lue lisää

Tieteemme historiaa: Geriatrian pioneeri Eeva Jalavisto

Fysiologian professori Eeva Jalavisto muistetaan uraauurtavana vanhuudentutkijana, jonka työ vanhusten terveydellisten ja sosiaalisten olojen puolestapuhujana on tärkeä osa suomalaista tieteen historiaa.

Suomalainen Tiedeakatemia juhlistaa naistenpäivää vuosittain nostamalla esille merkittäviä suomalaisia tutkijoita.

Lue lisää

Tekoälyä tutkijoille: Kielimallit sopivat kokeneen tutkijan käyttöön 

Yhteiskuntatieteilijä Mikko Rask näkee ChatGPT:ssä sekä potentiaalia että riskejä tutkimustyön kannalta. Hänen mielestään tutkijoiden ohjeistus tekoälyn käyttöön on vielä puutteellista: ei ole selvää, mihin tarkoituksiin tekoälyä on sallittua käyttää ja mihin ei.

Julkaisemme kevään aikana sarjan tekoälyyn ja tieteeseen liittyviä artikkeleita.

Lue lisää

Professori Heikki Pihlajamäelle arvostettu Gad Rausing -palkinto

Suomalaisen Tiedeakatemian jäsenelle, professori Heikki Pihlajamäelle on myönnetty arvostettu Gad Rausing -palkinto ansiokkaasta humanistisesta tutkimuksesta.

Palkinnon myöntää Ruotsin Kuninkaallinen humanististen tieteiden akatemia ja se on suuruudeltaan 1,5 miljoonaa Ruotsin kruunua. Lämpimät onnittelut!

Lue lisää

Kvanttiteknologian tutkija, professori Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto

Suomalaisen Tiedeakatemian jäsenelle, professori Jukka Pekolalle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston palkinto. Palkinto on arvoltaan 40 000 euroa.

Jukka Pekolalla on yli 30 vuoden kokemus kvanttiteknologioiden tutkimuksesta. Palkinto myönnetään Pekolan ansioista kvanttiteknologiatutkimuksen edistäjänä sekä osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.

Lue lisää