Vaikuttamisosaaminen

Tieteen yleistajuistamisen ja viestintätaitojen lisäksi tiedekentällä tarvitaan tiedevälittämiseen liittyvän osaamisen vahvistamista sekä kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta. Kehitämme työkaluja ja julkaisemme ohjeistuksia tutkijoiden ja tiedevälittäjien työn tueksi.

Tutkijan käsikirja kokoaa tieteen ja päätöksenteon välisen vuorovaikutuksen keinoja

Julkaisemaamme oppaaseen Tutkijan käsikirja: Yhteiskunnallisen vaikuttamisen avaimet (2024) on koottu konkreettisia ohjeita tutkimuksen vaikuttavuuden lisäämiseksi, tietoa tutkijalle mahdollisista rooleista päätöksenteon tukemisessa sekä erilaisista reiteistä, joiden kautta tutkimustietoa voidaan välittää päättäjille.

Opas sisältään myös yleisluontoista tietoa tieteen ja päätöksenteon välisestä vuorovaikutuksesta, tutkijoiden kokemuksia sekä erilaisten toimijoiden vinkkejä päättäjien tietotarpeisiin vastaamiseen.

Käsikirja on tarkoitettu erityisesti päätöksenteon ja tutkimuksen vuorovaikutuksen vasta-alkajille, mutta sisältö antaa pohdittavaa myös kokeneemmille tutkijoille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Painettu kirja on ostettavissa Tiedekirjasta, ja pdf-tiedostona sen voi vapaasti ladata Tiedeakatemian verkkosivuilta.

Tutkijan käsikirja sai alkunsa Tiedeakatemian järjestämistä vaikuttavuuskoulutuksista, joita kehitimme yhdessä Nuorten Tiedeakatemian kanssa. Koulutuksissa tunnistettiin tarve tutkijoiden tiedeviestintää laajemman vaikuttamisosaamisen vahvistamiseen.

Tieteestä päätöksentekoon -kurssi kokoaa tutkimuksen vaikuttavuuteen liittyviä oppeja

Tuottamamme verkkokurssi Tieteestä päätöksentekoon – miten edistää tutkimuksen vaikuttavuutta? tarjoaa ymmärrystä

  • tutkimuksen ja päätöksenteon vuorovaikutuksen yhteiskunnallisesta taustasta,
  • tutkijan rooleista päätöksenteon tukemisessa sekä
  • erilaisista reiteistä, joita pitkin tutkimustietoa välitetään päätöksentekoon. 

Kurssi on vapaasti saatavilla sekä nettisivuillamme että tohtorikoulutusverkosto FinDocNetin kautta. Yliopistot voivat ottaa kurssin osaksi opetussuunnitelmaansa.

Olemme olleet mukana kehittämässä myös muita tutkimuksen vaikuttavuutta käsitteleviä kursseja:

  • Toimimme Helsingin yliopiston MOOC-verkkokurssi ohjausryhmässä ja olemme suunnitelleet ja toteuttaneet kurssin sisältöjä. Verkkokurssi on suunnattu erityisesti tutkijauran alkuvaiheessa oleville ja se on avoimesti kaikkien saatavilla DigiCampus-alustalla. Tutustu kurssiin täällä.
  • Kerromme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, eOppivan ja INVEST-tutkimuskeskuksen yhteisen Tieteellisenä asiantuntijana poliittisessa päätöksenteossa -verkkokurssin videomateriaaleissa muun muassa päätöksenteon tietotarpeista. Kurssi on tarkoitettu erityisesti aloitteleville tutkijoille, kehittäjille ja asiantuntijoille valtion asiantuntijalaitoksissa. Tutustu kurssiin eOppivan verkkosivuilla.

Tutkijan vuorovaikutussuunnitelma

Tutkijoille ja tutkimusryhmille kehittämämme vuorovaikutussuunnitelma tukee tutkijoita oman vaikuttavuuspolun määrittelemisessä.

Suunnitelma auttaa tavoitteiden hahmottelussa tutkimuksen suunnittelu- ja alkuvaiheessa sekä kannustaa yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen läpi tutkimusprojektin.

Vuorovaikutussuunnitelmaa voi hyödyntää myös konkreettisten ja itselleen sopivien vuorovaikutuskeinojen valinnassa.

Lue lisää: vuorovaikutussuunnitelma (avautuu PDF-tiedostona)

Ohjeistuksia ja välineitä tiedevälittäjien työn tueksi

Vapaasti ladattavissa olevat ohjeistukset tarjoavat tiedevälittäjille välineitä ja ohjenuoria asiantuntijoiden etsimiseen, tietotarpeen tarkentamiseen sekä ilmiöpohjaisen tietokoosteen tekemiseen.

Tiivistelmäsivupohjat auttavat asiantuntijoita ja tiedevälittäjiä kiteyttämään tietokoosteen ydinsisällöt yhdelle sivulle.

Ensimmäinen pohja ohjaa kiteyttämään tietokoosteen sisällön neljän peruskysymyksen varaan:

  1. Mistä on kyse?
  2. Miksi tämä on tärkeää?
  3. Mikä on nykytilanne?
  4. Mitä ehdotetaan ratkaisuiksi?

Toinen pohja on prosessikaavio, joka otsikoidaan tietokoosteen teemaan liittyvällä keskeisellä kysymyksellä. Kysymykseen liittyviä osa-alueita voi tiivistelmäsivulla tarkastella kontekstin, ongelmien, ratkaisujen sekä tavoitetilanteen näkökulmista. 
 

Ota yhteyttä ja seuraa työtämme!

Seuraa työtämme X:ssä tilillä @TiedeakatemiaTP.

Kiinnostuitko Tutkijan käsikirjasta tai tiedevälittäjien työkaluista? Haluaisitko tehdä yhteistyöstä kanssamme? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme:

Linda Lammensalo
linda.lammensalo@acadsci.fi
p. 050 308 7726

Iiris Koivulehto
perhevapaalla