Tiedon anatomia -keskustelupaperin kansi harmaalla taustalla.

Tiedon anatomia – tuore keskustelupaperi tarjoaa näkökulmia tiedon monimuotoisuuteen 

Tutkittu tieto luo pohjan moneen tietopohjaiseen päätöksentekoon perustuvaan aloitteeseen tai toimenpiteeseen, mutta se on vain yksi monista tavoista tietää. Suomalaisen Tiedeakatemian uudessa keskustelupaperissa käsitellään tiedon monimuotoisuutta ja vahvan tietopohjan merkitystä. 

Suomalaisen Tiedeakatemian julkaisema keskustelupaperi “Tiedon anatomia: näkökulmia tiedon monimuotoisuuteen yhteiskunnallisessa päätöksenteossa” auttaa tieteen ja politiikan rajapinnassa toimivia hahmottamaan, mistä osa-alueista päätöksenteon tietopohja muodostuu. Lisäksi julkaisu pyrkii avaamaan keskustelua siitä, minkälaista hyvä tietopohjainen päätöksenteko on sekä mihin tiedon ulottuvuuksiin tieteen ja politiikan rajapinnassa toimivien olisi keskityttävä paremman tietopohjaisen päätöksenteon edistämiseksi. 

“Yhteiskuntaan kohdistuu laajoja ja vaikeita haasteita, joiden ratkaisemiseksi päätöksenteon tietopohjalta odotetaan myös enemmän. Tiedon on oltava ajankohtaista ja luotettavaa, mutta sitä on myös käsiteltävä turvallisesti. Esimerkiksi ilmastonmuutokseen, luontokatoon tai talouden haasteisiin vastaaminen parhaan mahdollisen tiedon avulla edellyttää ymmärrystä myös siitä, mitä tieto oikeastaan on”, toteaa julkaisun kirjoittaja ja tiedevälittämisen asiantuntija Aleksis Oreschnikoff

Keskustelupaperissa tuodaan lisäksi esiin tiedon lukutaidon merkitys ja “tiedon anatomia” käsitteellisenä työkaluna sen vahvistamiseksi.   

”Esimerkiksi tekoäly ja kiihtyvä teknologinen kehitys ovat tuoneet esiin tietoon liittyviä haasteita. Luotettava tieto kestää kriittisen tarkastelun, mikä korostaa tiedon lukutaidon merkitystä. Tekoälyn tuottama ja jäsentämä tieto on pystyttävä asettamaan kontekstiin muun muassa mis- ja disinformaation välttämiseksi,” jatkaa Oreschnikoff.  

Julkaisu on tarkoitettu keskus­telun herättäjäksi ja taustamateriaaliksi tietopohjaisen päätöksenteon kehittä­mistyössä.

Tutustu keskustelupaperiin (PDF-tiedosto). 

Keskustelupaperia varten haastateltiin kuutta tieteen ja päätöksenteon asiantuntijaa: Sari Löytökorpi (VNK), Heikki Räisänen (TEM), Laura Höijer (YM), Martti Koskenniemi, Tommi Kärkkäinen (Tampereen yliopisto) ja Petteri Taalas (Ilmatieteenlaitos).    

Lisätietoja:

Jaakko Kuosmanen
akatemiasihteeri
puh. +358 400 601 716
jaakko.kuosmanen@acadsci.fi

Työ on toteutettu osana Jane ja Aatos Erkon Säätiön rahoittamaa ilmiökartta -hanketta.