Vaikuttamiskoulutus lääketieteellisessä tiedekunnassa

Lääketieteellisten alojen tutkijat pohtivat vaikuttamisen tapoja Tiedeakatemian koulutuksessa

Mitä tutkitulla tiedolla vaikuttaminen oikeastaan tarkoittaa? Suomalainen Tiedeakatemia järjesti lääketieteellisen tiedekunnan tutkijoille vaikuttamiskoulutuksen helmikuun alussa. Koulutuksessa painotettiin olemassa olevien vaikuttamisen alustojen hyödyntämistä sekä pitkän aikavälin vuorovaikutusta sidosryhmien kanssa.   

Suomalainen Tiedeakatemia pyrkii tiedevälittäjän roolissaan tukemaan eri alojen tutkijoita verkostojen luomisessa ja tutkimustiedon kanavoimisessa päätöksentekoon. Tutkijoille räätälöidyt vaikuttamiskoulutukset ovat osa tätä työtä. 

Lääketieteen tiedekunnassa tehdään monitasoista ja aihekirjoltaan laajaa tutkimusta. Oli tutkimuksen aiheena molekyylit tai työterveys, on tulosten tiivistäminen 140 merkkiin hankalaa. 

”Kun kanava määrittää puhumisen tavan, ovat väärä tieto ja populismi vahvoilla”, kiteytti eräs koulutuksen osallistujista. 

Ongelmalliseksi osallistujat kokivat myös esimerkiksi sen, että lääketieteen tutkimustulokset päätyvät mediauutisiksi varsin sattumanvaraisesti – toisinaan virheellisessä muodossa ja väärin tulkittuina. 

Koulutuksessa tutkijoita rohkaistiinkin ajattelemaan tiedolla vaikuttamista laajasti. 

Ajatus vaikuttamisesta lineaarisena prosessina, joka alkaa perustutkimuksesta ja etenee soveltavan tutkimuksen kautta päätöksentekijöille annettaviin suosituksiin, on nykyisessä toimintaympäristössä riittämätön, korosti akatemiasihteeri Jaakko Kuosmanen puheenvuorossaan. 

Olennaista olisi tunnistaa, millaiselle tiedolle on kysyntää ja missä vaiheessa päätöksenteon prosessia tiedolle on tarvetta. Tämä edellyttää vuorovaikutusta päättäjien kanssa sekä oikeiden kanavien, ihmisten ja verkostojen löytämistä ja hyödyntämistä.  

Koulutuksen lopuksi tutkijat laativat Suomalaisen Tiedeakatemian tuottaman vuorovaikutussuunnitelman, jossa tutkija jäsentää tutkimuksensa vaikuttavuuden kohteita, tärkeimpiä sidosryhmiä sekä vaikuttamisen tapoja. Suunnitelman tarkoituksena on korostaa erilaisten vaihtoehtojen kirjoa: tutkija voi valita itselleen sopivimmat vaikuttamisen tavat ja kanavat. Suunnitelmaa voi käyttää myös tutkimusryhmän tai -hankkeen yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen suunnittelussa. 

Vaikuttamiskoulutus sai tutkijoilta runsaasti myönteistä palautetta. Lääketieteellisellä tiedekunnalla on korkea motivaatio tutkimuksen vaikuttavuuden kulttuurin ja rakenteiden uudistamiseen. Yhteistyö Suomalaisen Tiedeakatemian kanssa jatkuu tavoitteiden saavuttamiseksi.

> Lataa vuorovaikutussuunnitelmamme tästä (avautuu uuteen ikkunaan PDF-tiedostona).