Kurssimme tutkimuksen vaikuttavuudesta kaikkien yliopistojen saataville

Opetetaanko yliopistossasi jo tutkimuksen vaikuttavuuden keinoja? Suomalaisen Tiedeakatemian kokoama avoin verkkomateriaali antaa tutkijalle välineitä tutkimustiedon tuomiseksi osaksi poliittista päätöksentekoa.

Tiedeakatemian tuottama Tieteestä päätöksentekoon -kurssimateriaali tarjoaa tietoa tutkimuksen ja päätöksenteon välisestä vuorovaikutuksesta sekä tutkijan erilaisista keinoista tukea tietopohjaista päätöksentekoa. Kurssin sisällöt konkretisoivat vaikuttavuustyötä ja tekevät siitä tutkijoille helpommin lähestyttävää. Kurssin videoissa avataan myös tiedevälittämisen historiaa sekä päätöksentekoprosessien vaiheita.

Materiaali on avoimesti ja maksutta saatavilla Tiedeakatemian verkkosivuilla sekä suomeksi että englanniksi. Syksyllä 2024 materiaali tulee saataville myös suomalaisen tohtorikoulutusverkoston FinDocNet-alustalle, josta yliopistot voivat ottaa sen osaksi opetusohjelmaansa.

”Tutkimuksen vaikuttavuuden vaatimus voi tuottaa tutkijoille paineita”, Tiedeakatemian asiantuntija Iiris Koivulehto kertoo. ”On tärkeää, että yliopistot pystyvät tarjoamaan konkreettisia työkaluja tutkijan oman vuorovaikutustyön suunnittelun tueksi.”  

Itä-Suomen yliopisto aloittaa kurssin järjestämisen väitöskirjatutkijoilleen heti tulevana lukuvuonna 2024–2025. Yliopistolehtori Merja Lyytikäinen Itä-Suomen yliopistosta pitää kurssia erittäin tervetulleena ja merkittävänä:

”Tämä aihepiiri on tärkeä jok’ikiselle tutkijalle. On hienoa saada siihen nyt oma kurssinsa, joka tarjoaa tietoa sekä konkreettisia keinoja vaikuttamiseen. Kurssin aikana mm. harjoitellaan vuorovaikutussuunnitelman laatimista. Tämä on tärkeä taito, sillä sellaista monet rahoittajat nykyään edellyttävät rahoituspäätöksissään”, Lyytikäinen toteaa. 

Tutkimuksen vaikuttavuutta käsittelee myös Suomalaisen Tiedeakatemian tammikuussa julkaisema Tutkijan käsikirja, joka on niin ikään vapaasti saatavilla verkossa: lue lisää Tutkijan käsikirjasta. Kurssimateriaali ja käsikirja on toteutettu Tiedeakatemiassa osana Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittamaa Ilmiökartta-hanketta.