Suomalaisen Tiedeakatemian marraskuun illassa pohdittiin tekoälyn yhteiskunnallista merkitystä. Millaisiin malleihin tekoäly perustuu ja millaisen kuvan se antaa maailmasta? Millaisia haasteita liittyy tekoälyn hyödyntämiseen yhteiskunnassa? Millaisia tunteita algoritmit meissä herättävät?
Illan alustajina ja keskustelijoina olivat Kuluttajatutkimuskeskuksen professori Minna Ruckenstein, tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen ja tieteen ja teknologiantutkimuksen professori Petri Ylikoski.
Asiantuntijat korostivat muun muassa sitä, ettei tekoäly kuvaa todellisuutta vaan sille syötettyä dataa. Jo sana tekoäly inhimillistää sitä silmissämme, ja joskus on helppo unohtaa, että kyseessä on ihmisten luoma, todennäköisyyksiin perustuva väline.
Tilaisuudessa jaettiin myös Suomalaisen Tiedeakatemian Pro Scientia -palkinto. Joka toinen vuosi jaettava palkinto myönnetään tieteen puolestapuhujalle, henkilölle tai muulle taholle, joka on puheillaan, kirjoituksillaan tai muulla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tieteen asemaa yhteiskunnassa. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.
Tilaisuus järjestettiin Ritarihuoneella Helsingissä maanantaina 13.11.2023.
TILAISUUDEN TALLENNE ON POISTUNUT
OHJELMA
Tilaisuuden avaus: Suomalaisen Tiedeakatemian esimies, professori Kimmo Kaski
PUHEENVUOROT
Tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen:
Tekoäly, mallit ja maailma
Tieteen ja teknologiantutkimuksen professori Petri Ylikoski:
Data ja tekoälyn rajat
Kuluttajatutkimuskeskuksen professori Minna Ruckenstein:
Algoritmit, tunteet ja tulevaisuus
KESKUSTELUA ILLAN AIHEESTA
Suomalaisen Tiedeakatemian Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinto
Palkinto myönnettiin lääkäri, professori Juhani Knuutille. Lue lisää: uutinen verkkosivuillamme.