Professori Juhani Knuuti, kuva Mikael Soininen

Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinto professori Juhani Knuutille

Suomalaisen Tiedeakatemian Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinto myönnetään tieteen puolestapuhujalle, henkilölle tai muulle taholle, joka on merkittävästi edistänyt tieteen asemaa yhteiskunnassa. Vuoden 2023 palkinnon saa lääkäri, professori Juhani Knuuti. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.


Professori Juhani Knuuti toimii Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteisen PET-tutkimuskeskuksen johtajana ja ylilääkärinä. Knuuti on tutkinut erityisesti sydänlihaksen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa kohdistuen sepelvaltimotautiin ja sydämen vajaatoimintaan.

Menestyksekkään tutkimustoimintansa lisäksi Knuuti on tullut tunnetuksi tieteen popularisoijana ja puolustajana sekä uutterana terveysvalistajana. Knuuti torjuu virheellisiä, toisinaan jopa valheellisia terveysväittämiä esitelmissään, teoksissaan, blogeissaan ja sosiaalisessa mediassa. Hän pitää lääketiedettä yleistajuistavaa Tiede & Terveys palstaa Turun Sanomien verkkosivuilla sekä kirjoittaa Uusi Suomi -lehden Puheenvuoro-palstalle. Lisäksi hän kirjoittaa säännöllisesti myös muihin julkaisuihin, esimerkiksi Professoriliiton Professoriblogiin.

Suomalainen Tiedeakatemia pitää Juhani Knuutin ansioita tieteen puolestapuhujana erittäin merkittävinä: Knuuti auttaa suomalaisia oikean tiedon äärelle. Tieteellisen tiedon esiintuominen erilaisten terveysväittämien osalta luo yhteiskuntaan myös vakautta.

Pro Scientia -palkinnon tarkoituksena on tuoda näkyväksi arvokasta tieteen hyväksi tehtävää työtä, joka helposti jää julkisuudelta ja suurelta yleisöltä huomaamatta. Professori Knuutin työ onkin erinomainen esimerkki pyyteettömästä toiminnasta tieteen parhaaksi ja yhteiskunnan hyväksi.

Palkinto jaettiin Suomalaisen Tiedeakatemian tilaisuudessa Ritarihuoneella maanantaina 13.11.2023.

JUHANI KNUUTI

  • Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteisen PET-keskuksen johtaja ja ylilääkäri.
  • Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisen InFLAMES-lippulaivan varajohtaja.
  • Palkitaan työstään terveysvalistajana, tieteen puolustajana ja popularisoijana.
  • Saanut aiemmin mm. tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon (2021). Professoriliiton Vuoden professori 2021.

PRO SCIENTIA -PALKINTO

  • Myönnetään tieteen puolestapuhujalle, henkilölle tai muulle taholle, joka on puheillaan, kirjoituksillaan tai muulla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tieteen asemaa yhteiskunnassa.
  • Jaetaan joka toinen vuosi. Jaettu ensimmäisen kerran vuonna 2017.
  • Arvo 10 000 euroa.