– tekoälyn yhteiskunnalliset vaikutukset
Suomalaisen Tiedeakatemian marraskuun illassa pohditaan tekoälyn yhteiskunnallista merkitystä. Millä tavoin tekoäly jo vaikuttaa ja tulee vaikuttamaan esimerkiksi työntekoon, julkisiin palveluihin, opiskeluun tai tutkimukseen? Mitä moraalisia ja eettisiä kysymyksiä tekoälyyn liittyy, ja miten tekoäly vaikuttaa käsitykseemme ihmisyydestä? Millaisia tunteita algoritmit meissä herättävät?
Illan alustajina ja keskustelijoina ovat Kuluttajatutkimuskeskuksen professori Minna Ruckenstein, tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen ja tieteen ja teknologiantutkimuksen professori Petri Ylikoski.
Tilaisuudessa jaetaan myös Suomalaisen Tiedeakatemian Pro Scientia -palkinto. Joka toinen vuosi jaettava palkinto myönnetään tieteen puolestapuhujalle, henkilölle tai muulle taholle, joka on puheillaan, kirjoituksillaan tai muulla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tieteen asemaa yhteiskunnassa. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.
Tilaisuus järjestetään maanantaina 13.11. Ritarihuoneella Helsingissä. Teemailtaan on vapaa pääsy, mutta tarjoilujen mitoittamiseksi toivomme, että tilaisuuteen ilmoittaudutaan viimeistään keskiviikkona 8.11. Tilaisuutta voi seurata myös suorana lähetyksenä Tiedeakatemian verkkosivuilla.
Valitettavasti Ritarihuoneelle ei ole esteetöntä kulkua pääovista. Mikäli tarvitsette esteetöntä kulkua, olettehan yhteydessä Tiedeakatemian toimistoon viimeistään tapahtumapäivänä klo 14 mennessä.
Lämpimästi tervetuloa.
Aika
Maanantai 13.11.2023 klo 17.15–19
Paikka
Ritarihuone (Ritarikatu 1, Helsinki). Suora lähetys verkossa.
Ilmoittautuminen
Toivomme, että tilaisuuteen ilmoittaudutaan viimeistään keskiviikkona 8.11. sähköisellä lomakkeella tai Tiedeakatemian toimistolle: anna.chydenius@acadsci.fi, p. 050 587 6527.
ILLAN PUHUJAT
Minna Ruckenstein toimii professorina Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa sekä Digitaalisten ihmistieteiden keskuksessa HELDIGissä. Ruckenstein johtaa hankkeita, joissa tutkitaan muun muassa tekoälyn eettis-poliittisia kysymyksiä, ihmisen ja koneen työnjakoa sekä algoritmikäsityksiä, joita myös hänen tuore teoksensa The Feel of Algorithms (UC Press 2023) käsittelee.
Tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen on tutkinut tekoälyä yli kolmekymmentä vuotta. Hän on paitsi kehittänyt tekoälyä sekä tieteellisiin että luoviin sovelluksiin, myös pitänyt aiheesta useita esityksiä ja koulutuksia. Juuri julkaistussa kirjassaan Mitä tekoäly on? – 100 kysymystä ja vastausta (Teos 2023) Toivonen tuo tekoälytietoa kansantajuiseen muotoon.
Sosiologiaan ja tieteenfilosofiaan perehtynyt filosofi Petri Ylikoski toimii tieteen ja teknologian tutkimuksen professorina sekä yhteiskuntatieteiden filosofian huippuyksikön varajohtajana Helsingin yliopistossa. Ylikoski on yksi Suomen tekoälykeskuksen koordinoivista professoreista. Tekoälyä hän on tutkinut erityisesti yhteiskunnallisesta kontekstista.
Tiedeakatemian illat tarjoavat yleistajuisia kurkistuksia ajankohtaiseen tieteelliseen tutkimukseen sekä yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Tapahtumat ovat avoimia kaikille tieteestä kiinnostuneille!