Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen palkittu Kulttuurirahaston suurpalkinnolla

Suomen Kulttuurirahasto jakoi Kalevalanpäivän aattona 27.2.2022 kolme 35 000 euron palkintoa merkittävistä kulttuuriteoista. Palkinnon saivat professori Heikki Hiilamo, Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen, professori Jaakko Kaprio ja kirjailija Sirpa Kähkönen.

Jaakko Kaprio (s. 1952) on toiminut vuodesta 2018 alkaen tutkimusprofessorina Suomen molekyylilääketieteen instituutissa ja sitä ennen mm. sen johtajana, akatemiaprofessorina sekä professorina Oulun ja Helsingin yliopistoissa.

Kulttuurirahaston palkintoperusteluissa todetaan seuraavaa: ”Jaakko Kaprion ominta tutkimusalaa on geneettinen epidemiologia. Suomalaisiin kaksosiin kohdistuvan tutkimuksen hän aloitti jo väitöskirjassaan vuonna 1984 ja on sen jälkeen vastannut laajojen kaksoskohorttiaineistojen pohjalta useiden kaksosiin kohdistuvien seurantatutkimusten suunnittelusta ja toteutuksesta Helsingin yliopistossa. Kaksostutkimusten avulla Kaprio tutkimusryhmineen on pystynyt selvittämään ympäristötekijöiden ja geneettisen alttiuden osuutta riippuvuuksien kehittymiseen ja mm. tunnistanut useita tupakointiin liittyviä geenejä. Kaprio teki kansainvälistä tutkimusta jo aikana, jolloin se ei ollut yhtä yleistä kuin nyt. Hän on eräs viitatuimmista suomalaisista tieteentekijöistä, ja hänen julkaisuluettelossaan on yli 1300 nimikettä.”

Jaakko Kaprio on toiminut aktiivisesti useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä tieteellisissä seuroissa sekä muissa luottamustehtävissä. Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen Kaprio on ollut vuodesta 2009 alkaen.