Katariina Parhi, kuva Aleksi Kylmälahti

Katariina Parhi Suomen tieteen historia -hankkeeseen

Suomen tieteen historia -hankkeen uutena työntekijänä aloitti syyskuun alussa FT, dosentti Katariina Parhi.

Katariina on väitellyt Oulun yliopiston Tieteiden ja aatteiden historian oppiaineesta. Kriminologian dosentuuri on myönnetty Helsingin yliopistosta. Viime vuodet Katariina on työskennellyt tutkijatohtorina Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikössä Tampereen yliopistossa. Hän on ollut töissä myös Harvardin yliopistossa ASLA-Fulbright-tutkijana.

Katariinalla on monipuolista kokemusta tieteenhistorian tutkimuksesta. Hän on julkaissut laajalti ja käsitellyt arvostetuissa kansainvälisissä julkaisuissa muun muassa psykopatiaa, epidemiologiaa, huumehoitoa ja työlaitoksia. Suomeksi hän on julkaissut kaksi kirjaa: Sopeutumattomat: Psykopatian historia Suomessa (Siltala, 2019) sekä Saadaan vähän kamaa: Suomen ensimmäinen huumeaalto ja hoidon pioneerit (Gaudeamus, 2023). Ensiksi mainittu oli Vuoden tiedekirja 2019 -ehdokkaana.

Suomen tieteen historia -hankkeessa Katariina keskittyy tieteentekijöiden haastatteluihin ja tutkimusjulkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen. Suomalaisen Tiedeakatemian ja Suomen Tiedeseuran johdolla vuonna 2023 käynnistetty hanke luo katseen maamme tieteen historiaan itsenäisyyden alkuvuosikymmeniltä aina tähän päivään.