Vilho Väisälä. Kuva: Vaisala Oyj

Hyvää Vilhon päivää!

Vilhon nimipäivänä lauantaina 6.4. muistamme Vilho Väisälää

Vilho Väisälä (1889–1969) oli meteorologi ja Meteorologisen keskuslaitoksen Ilmala-observatorion johtaja. Hänet tunnetaan erityisesti ilmakehän tutkimukseen liittyvistä keksinnöistään, muun muassa 1930-luvulla rakentamastaan radioluotaimesta, jonka tuotantoa varten Väisälä perusti Vaisala oy:n. Yhtiö on edelleen maailman johtavia nimiä sääluotaimien tuottajana. Väisälä itse ei siirtynyt liike-elämään, vaan toimi vuodesta 1948 lähtien meteorologian professorina Helsingin yliopistossa. Tutkijana hän kehitti muun muassa keskeisen ilmakehän käyttäytymistä kuvaavan yhtälön, joka tunnetaan Brunt–Väisälä-taajuutena.

Vilho Väisälän veljet Yrjö Väisälä (1891–1971) ja Kalle Väisälä (1893–1968) tekivät hekin merkittävän uran tieteen parissa. Kalle Väisälä oli matemaatikko, joka toi differentiaali- ja integraalilaskennan lukioihin, hänen julkaisemansa oppikirjat nykyaikaistivat matematiikan opetusta Suomessa. Akateemikko ja tähtitieteen professori Yrjö Väisälä kehitti teleskooppeja, loi geodesian alalla kuuluisan Väisälä-komparaattorin sekä löysi ja nimesi useita komeettoja ja asteroideja. Hän toimi myös tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan perustajana. Kalle Väisälä kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi vuonna 1924, Vilho vuonna 1932 ja Yrjö vuonna 1933.

Suomalaineen Tiedeakatemiaan perustettiin vuonna 1963 Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahasto Vilho Väisälän tekemän lahjoituksen pohjalta. Rahaston tuotoista jaetaan apurahoja matemaattis-luonnontieteellisille tutkimusaloille, vuosittain noin 1,5 miljoona euroa lähes sadalle apurahansaajalle.

Lisäksi rahastosta jaetaan vuosittain 1-3 Väisälän palkintoa nuorille, jo ansioituneille matemaattis-luonnontieteellisten alojen tutkijoille.

Toivotamme kaikille hyvää Vilhon päivää!