Ajasta aikaan: Tiedeakatemian kello siirtyy Tuula Linnalle

Suomalaisen Tiedeakatemian kello on kulkenut hallituksen puheenjohtajalta toiselle jo lähes sadan vuoden ajan. Nyt se siirtyy jälleen eteenpäin.

On tullut aika toivottaa tervetulleeksi Suomalaisen Tiedeakatemian hallituksen uusi puheenjohtaja, professori Tuula Linna. Perinteen mukaisesti Linna on vastaanottanut Tiedeakatemian kultakellon, jonka väistyvä puheenjohtaja, professori Kimmo Kaski, ojensi seuraajalleen joulukuun lopussa.

”Ajattelin, että me Tiedeakatemiassa emme elä pysähtyneisyyden aikaa. Siispä vein kellon kellosepälle, ja nyt se käy jälleen.”

Kello on kulkenut hallituksen puheenjohtajalta toiselle jo lähes sadan vuoden ajan. Vuonna 1924 lapsenpäästön ja lastentautiopin professori Erik Alexander Ingmanin (1819–1858) tyttäret Anna ja Eva lahjoittivat Suomalaiselle Tiedeakatemialle edesmenneen isänsä kultakellon ja -sormuksen. Lahjoituksesta lähtien kelloa on käyttänyt aina Tiedeakatemian puheenjohtaja ja sormusta pääsihteeri. Tiedeakatemialle lahjoitettiin kellon ja sormuksen lisäksi myös muun muassa Elias Lönnrotin valmistama kantele, jonka Tiedeakatemia lahjoitti eteenpäin Kansallismuseolle.

”Kun kaksi vuotta sitten sain tämän kellon, huomasin sen pysähtyneen”, Kaski kertoo. ”Ajattelin, että me Tiedeakatemiassa emme elä pysähtyneisyyden aikaa. Siispä vein kellon kellosepälle, ja nyt se käy jälleen. Vahinko ei tunnetusti synny kello kaulassa; tällaisin perustein ojennan kellon seuraavalle omistajalle.”

”Tiede tikittäköön eteenpäin!”

Suomalaisen Tiedeakatemian hallituksen puheenjohtajuus on kaksivuotinen luottamustoimi, jota vuodesta 2024 lähtien hoitaa professori Tuula Linna. Linna on tehnyt pitkän uran oikeusministeriössä ja työskennellyt useassa eri yliopistossa. Nykyisin hän toimii prosessioikeuden professorina Helsingin yliopistossa sekä Juristiliiton puheenjohtajana.

”Haluan kiittää Kimmoa kuluneesta kahdesta vuodesta”, sanoo Linna. ”Näissä jalanjäljissä on hyvä jatkaa. Tiede tikittäköön eteenpäin!”

Kultakello lahjoitettiin Suomalaiselle Tiedeakatemialle vuonna 1924.