Svenska litteratursällskapet i Finland on myöntänyt lähes 500 000 euron hankeapurahan Suomen tieteen historia -hankkeelle.
Svenska litteratursällskapet i Finland on myöntänyt lokakuun jaossaan Suomen tieteen historia -hankkeelle 498 700 euroa vuosille 2025–2028. SLS:n rahoittamassa hankeosuudessa on mukana kolme tutkijaa. Svenska litteratursällskapet i Finland on tukenut hanketta aiemmin runsaalla 60 000 eurolla, hankkeen muut rahoittajat ovat Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura ja Alfred Kordelinin säätiö.
Suomalaisen Tiedeakatemian ja Suomen Tiedeseuran yhteishanke tarkastelee tiedekentän nykyisyyttä ja tulevaisuutta historian valossa. Työn tuloksena syntyy kolmiosainen Suomen tieteen historia tasavallan aikana -kirjasarja suomeksi ja ruotsiksi sekä yksi osa englanniksi. Hankkeessa hyödynnetty mittava haastattelu- ja muistitietoaineisto kootaan uuteen verkkotietokantaan, joka tulee palvelemaan paitsi nykyisten myös tulevien sukupolvien kansalaisia ja tutkijoita. Aineisto tuottaa uutta tietoa muun muassa tiedekentän sisäisistä kehityslinjoista, tieteellisen toiminnan muuttuneista edellytyksistä ja käytännöistä sekä tieteen ja yhteiskunnan vuoropuhelusta.
”Projekti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden analysoida esimerkiksi sitä, miten suomalainen tiede on selviytynyt kriittisistä siirtymävaiheista, sanoo projektin johtaja, dosentti Stefan Nygård. ”1960-luvulla siirryttiin ensin ”klassisesta” saksalaisesta Humboldt-perinteestä kylmän sodan demokraattisiin massayliopistoihin. Tämän jälkeen seurasi vuosituhannen vaihteessa sekä eurooppalaistuminen että kohtaaminen amerikkalaisen tutkimusmallin kanssa”, Nygård toteaa.
”SLS mahdollistaa yhdessä muiden rahoittajien kanssa kunnianhimoisen kartoituksen tieteellisestä elämästä Suomessa vuodesta 1918 lähtien. Toivomme, että projekti tavoittaa mahdollisimman paljon tutkijoita, ja kannustamme sekä uusia että kokeneita tiedeyhteisön jäseniä osallistumaan tieteenteon muistitietokeruuseen.”
Hanke verkkosivuillamme: Lue lisää Tieteen historia -hankkeesta
Uutinen SLS:n verkkosivuilla: Lue lisää tutkimushankkeista
Lisätietoa:
Stefan Nygård
projektipäällikkö
p. 050 360 1973
stefan.nygard@acadsci.fi