Tutkijan käsikirja

Tuore käsikirja tarjoaa avaimia tutkimuksen vaikuttavuuden edistämiseen

Suomalaisen Tiedeakatemian opas on tarkoitettu kaikille päätöksenteon tietopohjan vahvistamisesta kiinnostuneille. Käsikirja kokoaa hyödyllistä tietoa tutkimuksen ja päätöksenteon vuoropuhelun mahdollisuuksista ja keinoista.

Miten ja kenelle tietosynteesejä tehdään? Kuinka vuorovaikutusta sidosryhmien kanssa voi vahvistaa? Entä miten vaikuttavuustyö ja tutkijan riippumattomuus sopivat yhteen?

Suomalaisen Tiedeakatemian julkaisema Yhteiskunnallisen vaikuttamisen avaimet: Tutkijan käsikirja vastaa muun muassa näihin kysymyksiin. Uunituore käsikirja tukee tutkijaa poliittisen päätöksenteon maailmassa ja tutkimuksen vaikuttavuuden edistämisessä. Opas tarjoaa tietoa tutkijan erilaisista rooleista sekä päätöksenteon prosesseista ja reiteistä, joita pitkin tutkimustietoa voidaan välittää päättäjille.

”Päättäjät tarvitsevat monimutkaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden maailmassa tutkijoiden asiantuntemusta. Käsikirjan tarkoitus on helpottaa niiden tutkijoiden työtä, jotka haluavat ottaa haltuun yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen kokonaisuuden”, kuvailee Tiedeakatemian asiantuntija Linda Lammensalo.

”Ajan ja resurssien löytäminen yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen voi olla tutkijoille haastavaa tieteellisen tutkimustyön ohella. Käsikirjaan kootut neuvot voivat auttaa tutkijoita hyvään alkuun.”

Kirjassa kuullaan muun muassa vaikuttavuustyötä tekevien tutkijoiden omakohtaisia kokemuksia sekä valtioneuvoston kanslian vinkit siihen, miten tutkijat voivat vastata päättäjien tietotarpeisiin. Erityisenä kohderyhmänä ovat päätöksenteon ja tutkimuksen vuorovaikutuksen vasta-alkajat, mutta sisältö antaa pohdittavaa myös kokeneemmille tutkijoille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

”Toivomme, että käsikirja inspiroi yhä useampaa tutkijaa pohtimaan omaa rooliaan tutkimuksen vaikuttavuuden edistämisessä”, Linda Lammensalo summaa.

Tutkijan käsikirja on osa Tiedeakatemian toimintaa, jonka tavoitteena on edistää tietopohjaista päätöksentekoa. Käsikirja on toteutettu osana Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittamaa Ilmiökartta-hanketta.

Painettu kirja on ostettavissa Tiedekirjasta. PDF-tiedostona opas on ladattavissa vapaasti Suomalaisen Tiedeakatemian verkkosivuilta.

Tiedustelut:

Linda Lammensalo
asiantuntija
p. 050 308 7726
linda.lammensalo@acadsci.fi