Tuore tiedeisku tarjoaa tilannekuvan kriittisten raaka-aineiden kiertotaloudesta – EU:n asettamiin tavoitteisiin on pitkä matka 

Vihreä siirtymä ja digitalisaatio lisäävät kriittisten raaka-aineiden kysyntää. Suomalaisen Tiedeakatemian tuore tiedeisku korostaa kiertotalouden merkitystä näiden uusiutumattomien luonnonvarojen kestävässä käytössä. 

Vihreässä siirtymässä, digitalisaatiossa ja puolustusteollisuudessa tarvittavat metallit ja mineraalit ovat keskeisessä roolissa EU:n strategisten tavoitteiden saavuttamisessa. Näitä kriittisiä raaka-aineita on paljon Suomen maaperässä, mikä lisää painetta kaivostoiminnalle etenkin Pohjois-Suomessa. 

Louhinta on kuitenkin ympäristöä kuormittavaa, kallista ja hankalaa. Raaka-aineiden riittävyyden takaamiseksi kaivostoiminnan rinnalle tarvitaan tehokasta ja laajaa kiertotaloutta. EU on asettanut kriittisten raaka-aineiden kiertotaloudelle kunnianhimoisia tavoitteita, mutta keinot tavoitteiden saavuttamiseksi ovat epäselviä. 

Suomalaisen Tiedeakatemian tuore tiedeisku ”Loputon kierto – raaka-aineet, joita ei ole varaa hukata” nostaa esiin kiertotalouden välttämättömyyden kriittisten raaka-aineiden saatavuuden varmistamisessa. Kiertotalouden edistäminen vaatii kunnianhimoista uudistumista koko arvoketjussa tuotesuunnittelusta kierrätykseen. 

Tiedeisku tarjoaa tutkimukseen ja asiantuntija-arvioihin perustuvaa yleistajuista tietoa kriittisten raaka-aineiden kiertotalouden nykytilasta. Se vastaa keskeisiin kysymyksiin siitä, mikä tekee raaka-aineista kriittisiä ja miksi kiertotalous on välttämätöntä niiden saatavuuden kannalta. Tiedeiskussa käsitellään kriittisten raaka-aineiden kiertotalouden tämänhetkisiä haasteita sekä esitetään niihin mahdollisia ratkaisuja. 

Kansallisen mineraalistrategian mukaisesti Suomi tähtää mineraalien kestävän ja vastuullisen hyödyntämisen globaaliksi edelläkävijäksi. Tiedeiskussa kiinnitetään huomiota Suomen vahvuuksiin ja kehitystarpeisiin kriittisten raaka-aineiden kiertotaloudessa. Lopussa nostetaan esiin tutkijoiden mielestä keskeiset asiat, joihin päätöksentekijöiden tulisi kiinnittää huomiota. 

Tiedeisku on koostettu haastattelemalla viittä aihepiiriin perehtynyttä suomalaista tutkijaa. Haastattelujen tueksi tutkijoilta pyydettiin kirjallista tutkimustietoa. Näin yhdistimme asiantuntijahaastattelut ja lähdeviitatun tutkimustiedon koostamisen. 

Tutustu tiedeiskuun (PDF-tiedosto).

Tiedeiskun tekemiseen osallistuneet tutkijat: Jyri Hanski (VTT), Tommi Kauppila (GTK), Riitta Keiski (Oulun yliopisto), Minttu Laukkanen (LUT-kauppakorkeakoulu), Topi Turunen (Syke) ja Ari Väisänen (Jyväskylän yliopisto). 

Lisätietoja: 

Antti Kailio 
tiedevälittäjä, Suomalainen Tiedeakatemia
Puh. 040 174 9616 
antti.kailio@acadsci.fi

Työ on toteutettu osana Jane ja Aatos Erkon Säätiön rahoittamaa Tieteelliset ilmiökartat -hanketta.