Mullistaako tekoäly lääkärin työn? – Uusi infografiikkamme avaa näkökulmia

Tekoäly voi uudistaa merkittävästi lääketieteellistä diagnostiikkaa. Suomalainen Tiedeakatemia esittelee aihetta uudella Näkökulmain-infografiikalla.

Tekoälystä voi olla lääkärien arjessa hyötyä erityisesti diagnostiikassa eli taudinmäärityksessä. Jo nyt tekoälyä hyödynnetään esimerkiksi röntgenkuvien analysoinnissa ja syövän sädehoidon kohdistamisessa.

Positiivisissa tulevaisuuden visioissa kielimallit kirjoittavat potilasasiakirjat automaattisesti, jolloin lääkäri voi keskittyä paremmin potilaan kohtaamiseen. Lisäksi tekoäly voisi tuottaa hoitosuosituksia ja ennusteita sairauden kehittymisestä analysoimalla potilasdataa.

Todellisuus ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, vaan tekoälyn diagnostiikkakäytössä on useita haasteita.

Potilaiden terveydentilaa tulkitsevan tekoälyn tulisi toimia erittäin luotettavasti. Tekoälymallin luotettavuus paranee sen myötä kun se saa uutta opetusdataa analysoimistaan tapauksista. Lääkintälaitteita koskeva lainsäädäntö ei kuitenkaan tunnista tällaista jatkuvasti kehittyvää järjestelmää. Kaiken lisäksi terveydenhuollossa toimiva tekoäly tulisi kouluttaa arkaluontoisella potilasdatalla.

Näkökulmain on Tiedeakatemian uusi grafiikkaformaatti

Olemme koonneet tekoälyn diagnostiseen käyttöön liittyvät näkökulmat interaktiiviseksi infografiikaksi käyttäen itse kehittämäämme Näkökulmain-formaattia. Nimensä mukaisesti Näkökulmain esittelee erilaisia näkökulmia ja niihin liittyviä mahdollisuuksia, haasteita, esimerkkitapauksia ja pohdittavia kysymyksiä.

Tässä tapauksessa tekoälyn yleistymistä diagnostiikassa on tarkasteltu regulaation, teknologian, talouden, sosiaalisten tekijöiden ja etiikan näkökulmista. Näkökulmain on muotoiltu siten, että lukija voi tutustua eri näkökulmiin vapaasti haluamassaan järjestyksessä.

Tiedot perustuvat tutkijoiden haastatteluihin, työtä varten haastateltiin viittä tutkijaa:

  • Pekka Ruusuvuori, Turun yliopisto
  • Niku Oksala, Tampereen yliopisto
  • Nina Linder, Helsingin yliopisto
  • Aleksei Tiulpin, Oulun yliopisto
  • Jaakko Sahlsten, Aalto-yliopisto

Näkökulmain haastaa perinteisen tekstijulkaisun tietokoosteen formaattina tarjoten helposti silmäiltävää ja pieniksi paloiksi jäsenneltyä yleistajuista tietoa. Julkaisemme jatkossa lisää Näkökulmaimia eri aiheista. Työt ovat osa Tiedeakatemian toimintaa tieteen ja päätöksenteon välisen vuorovaikutuksen edistämiseksi.