TILAISUUS ON SIIRRETTY SYKSYYN 2020
Suomalainen Tiedeakatemia järjestää maalis/huhtikuussa uudenlaisen tapahtumasarjan Tiede Unplugged. Kurkista tieteen kulisseihin! Neljä tutkijaa kertoo omasta tutkimuksestaan, tieteenalastaan ja siitä, miten tiedettä tehdään ja ketkä sitä tekevät. Tilaisuudet antavat erinomaisen mahdollisuuden yleisön ja puhujan väliselle dialogille.
Aika
Torstai 26.3.2020 klo 17.00
Paikka
House of Inspiration, Iso Roobertinkatu 30, Helsinki
Ilmoittautuminen
Tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta niihin tulee ilmoittautua ennakkoon. Ilmoittautumislinkki päivitetään myöhemmin.
Tilaisuuden isäntänä toimii Suomalaisen Tiedeakatemian pääsihteeri Pekka Aula.
Ihminen mediassa – tutkija tieteiden välimaastossa
Kun kansalainen näkee poliitikon televisiossa, suhtautuu hän tähän monin tavoin samoin kuin kasvokkaistapaamisessa. Myös Twitter-viestintään osallistumme lähtökohtaisesti tavallisen keskustelun periaatteilla. Media tuo kuitenkin oman logiikkansa ihmisten väliseen viestintään. Siksi se vaatii erityistä viestintäosaamista ja tekee siitä tutkimuksellisesti kiehtovaa. Tämä näkökulma vie tutkijan myös helposti eri viestintätieteiden välimaastoon.
Olen koko urani tehnyt tutkimus ihmisten viestinnästä mediassa. Esitelmässäni kerron, kuinka tutkimukseni on edennyt toimittajien televisioesiintymisestä, mediapoliitikkojen tarkastelun kautta johtajien Twitter-viestinnän analyyseihin. Olen toiminut tutkijana puheviestinnän ja median tutkimuksen rajapinnalla eli soveltanut ihmisten välisen vuorovaikutuksen näkökulmaa medioidun viestinnän tarkasteluun. Keskeisin tutkimusaiheeni on ollut poliittinen viestintä, ja olen tarkastellut etenkin television vaalikeskusteluja ja poliittisten johtajien viestintää. Fokusessa on yleensä ollut ihminen ja hänen viestintänsä. Poliittisessa viestinnässä television rinnalle merkittäväksi viestinnän muodoksi on noussut sosiaalinen media, joka luo uudenlaisia haasteita ja mahdollisuuksia sekä poliitikoille että kansalaisille.
KUKA?
Pekka Isotalus on monipuolinen viestinnän tutkija, joka on toiminut pitkään puheviestinnän professorina Tampereen yliopistossa. Hän on myös poliittisen viestinnän dosentti. Uransa aikana hän on työskennellyt neljässä eri yliopistossa. Tutkimuksissaan Isotalus on usein liikkunut tieteenalojen rajapinnoilla esimerkiksi yhdistäen vuorovaikutuksen, median ja politiikan tutkimuksen näkökulmia. Isotalus osallistuu ahkerasti yhteiskunnalliseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa ja kommentoi usein ajankohtaisia poliittisen viestinnän aiheita myös perinteisessä mediassa.