Kvanttiteknologia

Teemailta: Kvanttiteknologian vaikutukset yhteiskuntaan, 13.3.2023

Kvanttiteknologian käytännön sovelluksista tullaan näkemään ensimmäiset esimerkit lähivuosina. Vielä ei tiedetä, missä sen suurin arvo piilee. Ratkaisut voivat liittyä kyberturvallisuuteen, energiaan tai lääkekehitykseen. Alaan kohdistuu suuria odotuksia. Kehitys on nopeaa, ja maailmalla investoinnit voimistuvat.

Tiedeakatemian maaliskuun teemailta kertoo, missä kehityksessä mennään ja mitkä ovat alan mahdollisuudet ja riskit Suomelle. Tule kuulemaan ja ottamaan selvää, mitä jokaisen on hyvä tietää ja ymmärtää kvanttiteknologiasta. Illan puhujina ovat akateemikko Risto Nieminen, professori Nina Granqvist, professori Sabrina Maniscalco sekä professori Mikko Möttönen. Tilaisuus liittyy helmikuun lopussa julkaistuun Tiedeakatemian Tiedeiskuun kvanttiteknologian merkityksestä ja mahdollisuuksista.

Tilaisuuteen Säätytalolle on pakollinen ennakkoilmoittautuminen. Tilaisuutta voi seurata myös suorana lähetyksenä verkon välityksellä.


Aika:
Maanantai 13.3.2023 klo 17.15–19.00
Paikka:
Säätytalo, sali 15 (2. krs), Snellmaninkatu 9–11, 00170 Helsinki. Suora lähetys verkossa.
Ilmoittautuminen:
Ilmoittaudu Säätytalon tilaisuuteen viimeistään 8.3. sähköisellä lomakkeella tai suoraan Tiedeakatemian toimistolle (anna.chydenius@acadsci.fi, p. 050 587 6527). Etäyhteydellä tilaisuutta seuraavien ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Ohjelma:

Tilaisuuden avaus
esimies, professori Kimmo Kaski

Puheenvuorot
akateemikko Risto Nieminen
professori Mikko Möttönen
professori Sabrina Maniscalco (in English)
professori Nina Granqvist

Keskustelua illan teemasta
Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä myös verkon välityksellä.
Keskustelu käydään suomeksi ja englanniksi. / The panel discussion will take place in Finnish and English.

Illan puhujat:

Risto Nieminen on Aalto-yliopiston fysiikan professori (emeritus), tieteen akateemikko ja Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäsen. Nieminen on erikoistunut materiaalifysiikan laskennallisiin menetelmiin, ja häntä pidetään edelläkävijänä nanotieteiden ja materiaalifysiikan mallintamisen tieteellisessä tutkimuksessa. Nieminen johti työskentelyä Tiedeakatemian Kvanttiteknologia-tiedeiskussa.

Mikko Möttönen on Aalto-yliopiston ja VTT:n kvanttiteknologian professori ja yksi maailman johtavista kvantti-informaation tutkijoista. Tutkimustyössään hän on keskittynyt muun muassa suprajohtavien sähköpiirien käyttöön kvanttiteknologiassa ja erityisesti kvanttitietokoneissa. Möttönen on myös yksi kvanttitietokoneita rakentavan IQM Finland Oy:n perustajista ja yrityksen päätiedemies.

Sabrina Maniscalco on Helsingin yliopiston kvantti-informaation ja -logiikan professori ja Suomen Akatemian kvanttiteknologian huippuyksikön jäsen. Hänen tutkimusaluettaan ovat kvanttiteknologian fundamentaaliset peruskysymykset kuten todellisuuden luonne, tietoisuus ja elämän alkuperä. Lisäksi hän tutkii sovelletumpia tekijöitä, kuten kvanttifysiikkaan perustuvia teknisiä ratkaisuja ja niiden vaikutusta yhteiskuntaan.

Nina Granqvist toimii professorina Aalto-yliopiston johtamisen laitoksella. Hänen tutkimuksensa painopiste on uusien toimialojen ja markkinoiden synnyssä ja kehityksessä sekä uusien ideoiden ja teknologioiden siirtymisessä marginaalista valtavirtaan. Granqvist johtaa Suomen Akatemian tutkimushanketta, joka seuraa kvanttitietokoneiden ympärille kehittyvien markkinoiden syntyä.

Lämpimästi tervetuloa!


Säätytalon turvallisuusvaatimusten vuoksi talossa järjestettäviin tilaisuuksiin tulee ilmoittautua etukäteen. Huomioittehan, että kaikkien tilaisuuteen tulijoiden henkilöllisyys ja ilmoittautuminen tarkistetaan ovella ja sisääntulo saattaa tästä syystä paikoin ruuhkautua.