Ilta tieteelle 11.3.2024

– Tieto ja turvallisuus

Suomalaisen Tiedeakatemian maaliskuun illassa syvennytään turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin. Mitä kaikkien olisi hyvä tietää kyberturvallisuudesta? Miten kamppailla yhä leviävää dis­informaatiota vastaan? Entä mitä tarkoittaa tiedon ja osaamisen huoltovarmuus ja millaisia kansainvälisiä kysymyksiä siihen liittyy?

Illan puhujina ovat Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori, dekaani Sasu Tarkoma, Helsingin yliopiston uskonnon- ja mediatutkimuksen professori Katja Valaskivi sekä johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtajana Maanpuolustuskorkeakoulussa toimiva eversti Aki-Mauri Huhtinen. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan Alabaman yliopiston liiketoiminnan kyberturvallisuuden professori Mikko Siposen haastattelu. Tilaisuuden juontaa toimittaja Kirsi Heikel.

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan.

Aika    
Maanantai 11.3.2024 klo 17.15–19.00

Paikka 
Ritarihuone (Ritarikatu 1, Helsinki). Suora lähetys verkossa.
Valitettavasti Ritarihuoneelle ei ole täysin esteetöntä kulkua. Mikäli tarvitsette hissiä, olettehan yhteydessä Tiedeakatemian toimistoon viimeistään tapahtumapäivänä klo 14 mennessä.

Ilmoittautuminen    
Toivomme, että tilaisuuteen ilmoittaudutaan etukäteen viimeistään keskiviikkona 6.3. sähköisellä lomakkeella tai Tiedeakatemian toimistoon: anna.chydenius@acadsci.fi, p. 050 587 6527. 


Illan puhujat

Eversti Aki-Mauri Huhtinen toimii johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtajana Maanpuolustuskorkeakoulussa. Huhtinen on julkaissut useita teoksia filosofiasta, strategisesta johtamisesta ja sodankäynnin uusista muodoista, ja hänen erityisaloihinsa lukeutuvat muun muassa informaatiosodankäynti sekä organisaation ja hallinnon tutkimus. Vuosina 2021–2023 Huhtinen oli mukana poikkitieteellisessä IRWIN-hankkeessa, joka tutki tiedon huoltovarmuutta kompleksisessa ympäristössä.

Mikko Siponen on liiketoiminnan kyberturvallisuuden professori Alabaman yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan professorina. Siponen on kansainvälisesti arvostettu tietojärjestelmätieteen tutkija ja lukeutuu tietoturvan hallinnan siteeratuimpien tutkijoiden joukkoon. Hänen erityisaloihinsa kuuluvat muun muassa tietoverkkorikollisuus ja -turvallisuus sekä yksityisyys.

Sasu Tarkoma on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani. Hän toimii tutkijana Suomen tekoälykeskus FCAI:ssa ja on laaja-alaisen ja monitieteisen Maanpuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan (MATINE) puheenjohtaja. Tarkoman tutkimus keskittyy digitalisaation avainkysymyksiin, erityisesti tieto- ja viestintäteknologian suunnitteluun, resilienssiin ja suojaamiseen.

Katja Valaskivi on uskonnon- ja mediatutkimuksen professori Helsingin yliopistossa. Valaskivi toimii myös tutkimusohjelmajohtajana datafikaation tutkimusohjelmassa, joka tarkastelee digitalisoituneen maailman yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä ja ongelmia. Valaskivi on tutkimuksessaan tarkastellut muun muassa uskontojen, uskomusjärjestelmien ja maailmankuvien medioitumista sekä suhdetta digitaaliseen ympäristöön.

Tiedeakatemian illat tarjoavat yleistajuisia kurkistuksia ajankohtaiseen tieteelliseen tutkimukseen sekä yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Tapahtumat ovat avoimia kaikille tieteestä kiinnostuneille.