Fieldsin mitalit, ”matematiikan Nobelit” jaetaan Helsingissä 5.7.2022

International Congress of Mathematicians 2022 (ICM 2022) -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä 5.7.2022. Tilaisuudessa jaetaan Nobel-palkintoihin rinnastettavat Fields-mitalit. Tilaisuuden juontaa Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen, professori Camilla Hollanti Aalto-yliopistosta.

Fieldsin mitali on matematiikan arvostetuin palkinto, jota on verrattu Nobelin palkintoihin. Sen saa neljän vuoden välein kahdesta neljään alle 40-vuotiasta matemaatikkoa. Palkittu saa myös 15.000 Kanadan dollaria (n. 10.000 euroa). Palkinnon on saanut suomalainen tutkija kerran, Lars Ahlfors vuonna 1936.

Kongressi päätettiin siirtää Ukrainan sodan vuoksi, se oli tarkoitus järjestää Pietarissa. Kansainvälinen matematiikan unioni sai useilta tahoilta tarjouksia korvaavista paikoista. Suomen matemaatikkoyhteisö tarjoutui järjestämään tämän tilaisuuden Helsingissä ja unioni hyväksyi Suomen kutsun. Tilaisuus on järjestetty Suomessa vain kerran aikaisemmin, vuonna 1978.

Suomessa järjestelyistä vastaavat Suomen Tiedeakatemiat -yhteistyöneuvoston alainen Matematiikan kansallinen komitea ja Suomen matemaattinen yhdistys, sekä näiden järjestöjen kautta suuri joukko suomalaisia matemaatikkoja. Suomalaisen Tiedeakatemian Matematiikan rahasto on antanut järjestelyihin rahallista tukea.

Avajaiset ja palkintojenjako lähetetään suorana lähetyksenä 5.7. klo 10.00–16.15

Lisätietoja, ohjelma ja linkki suoraan lähetykseen IMU:n verkkosivuilla

Download PDF