Nuorten Tiedeakatemiaan kaudelle 2021–2025 valitut tutkijat ovat:
- FT Velma Aho, University of Luxembourg (mikrobiyhteisöiden analyysi, metagenomiikka, bioinformatiikka)
- TkT Laura Berger, Aalto-yliopisto (arkkitehtuuri)
- FT Katariina Harjunpää, Tampereen yliopisto (suomen kieli, Brasilian portugali, vuorovaikutuslingvistiikka, keskustelunanalyysi, multimodaalinen tutkimus, ei-ammattimainen tulkkaus)
- VTT Niko Hatakka, University of Birmingham (poliittinen historia, poliittisen viestinnän tutkimus)
- FT Sanni Hoilijoki, Helsingin yliopisto (avaruusfysiikka)
- FT Lauri Holappa, Oulun yliopisto (avaruusfysiikka)
- FT Janne Junnila, École polytechnique fédérale de Lausanne (matematiikka)
- MMT Lilli Kaarakka, California Polytechnic State University (metsäekologia, metsämaatiede, metsänhoito)
- MMT Eliisa Kylkilahti, Helsingin yliopisto (kuluttajaekonomia)
- FT Antti Lindfors, Helsingin yliopisto (folkloristiikka)
- TkT Elsa Mannila, VTT (nanoteknologia, kvanttisysteemit)
- PsT Henri Olkoniemi, Turun yliopisto (psykologia)
- OTT Tiina Paloniitty, Helsingin yliopisto (ympäristöoikeus, kestävä kehitys)
- OTT Juhana Riekkinen, Lapin yliopisto (oikeusinformatiikka, prosessioikeus)
- KTT Jyrki Savolainen, LUT-yliopisto (taloustiede)
- FT Aino Siltari, Tampereen yliopisto (syöpätaudit, farmakoepidemiologia, kokeellinen verenpaine- ja verisuonitutkimus)
- TkT Arno Solin, Aalto-yliopisto (koneoppiminen, tekoäly)
- FT Ilona Södervik, Helsingin yliopisto (kasvatuspsykologia, yliopistopedagogiikka, erityisesti oppimisen ja opetuksen tutkimus life science -aloilla)
- ETT Henna Vepsäläinen, Helsingin yliopisto (ravitsemustiede)
- FT Reima Välimäki, Turun yliopisto (kulttuurihistoria)
Nuorten Tiedeakatemian tavoitteena luoda dialogia niin eri tieteenalojen kuin tutkijoiden ja muun yhteiskunnan välillä. Se toimii avoimen tieteen edistämiseksi. Nuorten Tiedeakatemia haluaa myös tehdä nuorten tutkijoiden työtä näkyvämmäksi ja omasta puolestaan piristää suomalaista tiedekeskustelua.
”Nuorten Tiedeakatemia edistää tiedettä ja tieteen asemaa yhteiskunnassa erityisesti nuorten tutkijoiden näkökulmasta. Toiminnassamme keskeisiä asioita ovat monitieteisyys, vuoropuhelu, tasa-arvo, tieteen avoimuus, kansainvälinen yhteistyö ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus.” kuvaa Nuorten Tiedeakatemiaa puheenjohtaja Jenni Raitoharju.
Nuorten Tiedeakatemia myös rohkaisee nuoria tieteen pariin rakentamalla yhteyksiä tutkijoiden ja koulujen välille. Tutkija tavattavissa -virtuaalivierailupalvelu tuo tiedettä ja tutkimusta kouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin. Palvelussa opettaja voi hakea tunnilleen tutkijaa opetuksen tueksi ja käsiteltäviä teemoja syventämään. Tutkijoille palvelu tarjoaa helpon väylän yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen ja saavat myös mahdollisuuden kehittää tiedeviestintätaitojaan.
Jenni Raitoharju toivottaa uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi Nuorten Tiedeakatemiaan. ”Tarjoamme poikkeuksellisen mahdollisuuden tutustua eri alojen tutkijoihin ja verkostoitua sekä tieteen sisällä että erilaisten sidosryhmien kanssa. Omien tapahtumiemme lisäksi olemme edustaneet nuorten tutkijoiden näkökulmaa monenlaisissa tilaisuuksissa. Jäsenistön piiristä lähtee tutkijoita erilaisiin kansainvälisiin ja kansallisiin asiantuntijatehtäviin.”
Suomalainen Tiedeakatemia perusti Nuorten Tiedeakatemian vuonna 2017 Emil Aaltosen Säätiön lahjoituksen turvin.
Nuorten Tiedeakatemian verkkosivuilta löytyvät kaikkien Nuorten Tiedeakatemian jäsenten nimet sekä lisätietoa Nuorten Tiedeakatemiasta.