Teemailta: Disinformaatio ja korona ma 8.11.2021 klo 17.15

Seuraa tapahtumaa suorana lähetyksenä alkaen klo 17.15 | Suora lähetys on yleisölle avoin, tervetuloa! | SEURAA TILAISUUTTA TÄÄLLÄ

Aika   
Maanantai 8.11.2021 klo 17.15-19.00

Paikka
Etätilaisuus |  SEURAA TILAISUUTTA TÄÄLLÄ

Ilmoittautuminen
Ei erillistä ilmoittautumista teemaillan suoraan lähetykseen

Sosiaalinen media
Tilaisuudesta lisätietoa myös Facebookista tapahtuman sivulta.

OHJELMA

Tilaisuuden avaus ja johdatus illan teemaan

Esimies, professori Anna Mauranen.

Suomalaisen Tiedeakatemian Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinnon jako

Palkinto myönnetään tieteen puolestapuhujalle eli henkilölle tai muulle taholle, joka on puheillaan, kirjoituksillaan tai muulla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tieteen asemaa yhteiskunnassa. Palkinnon lisäksi myönnetään kunniamaininta. Lisätietoa palkinnosta.

Alustukset

Professori Olli Vapalahti, Helsingin yliopisto
Professori Juhani Knuuti, Turun yliopisto

Paneelikeskustelu

Koronaepidemia on synnyttänyt ennen kokemattoman kiinnostuksen tieteeseen, tutkittuun tietoon sekä sen tulkintaan. Samalla se on synnyttänyt ennennäkemättömän mis- ja disinformaation vyöryn.

Tiedonhaluinen kansalainen kysyy hämillään, mihin ristiriitaisessa tietovyöryssä voi luottaa. Miten erottaa luotettava tieto massasta? Tieteentekijät taas pohtivat, miten saisi tutkitun, luotettavan tiedon menestymään kilpailussa disinformaation kanssa, kun pelkkä tieto ja auktoriteetti eivät enää riitä. Paneelikeskustelussa etsitään vastauksia näihin ajankohtaisiin kysymyksiin tutkitun tiedon avulla.

Olemme kaikki alttiina ns. kognitiivisille harhoille. Mitkä ovat keskeiset harhat ja miten ne voi välttää? Mikä selittäisi koronarokotteisiin liittyvän epäröinnin ja vastustuksen Suomessa, jonka kansalaiset ovat olleet perinteisesti rokotusmyönteisiä?

Keskusteluun osallistuvat Anna Mauranen, Juhani Knuuti, Olli Vapalahti & Pro Scientia -palkittu.

Download PDF