Mikko Möttönen valmistui tekniikan tohtoriksi vuonna 2005 Teknillisen korkeakoulun – nykyisen Aalto-yliopiston – Teknillisen fysiikan laitokselta. ”Kotoa on juurtunut arvostus tietoon ja tutkimukseen. Teknillisen fysiikan ja matematiikan koulutusohjelma tuntui haastavalta ja arvostetulta, mikä sai vaan kääntymään fysiikkaan. Kvanttimekaniikan ensimmäinen kurssi oli uskomattoman mielenkiintoinen ja opiskelukaverit pitivät kvanttia kovana alana. Siksi se valikoitui kesätöiden ja diplomityön aiheeksi. Nuorena oli kova tarve pärjätä ja päästä näyttämään osaamisensa. Se sai opiskelemaan ahkerasti”, kertoo Möttönen.
Heti väitöksensä jälkeen Möttönen lähti post doc -tutkijaksi Yhdysvaltoihin Berkeleyn yliopistoon. Tutkimusura jatkui post doc -tutkijana Teknillisessä korkeakoulussa ja University of New South Walesissa Australiassa. Vuonna 2007 Möttönen aloitti tutkimusryhmän johtajana Suomen Akatemian Laskennallisen nanotieteen -huippuyksikössä. Vuonna 2019 Mikko Möttönen nimitettiin Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteiseen kvanttiteknologian professuuriin.
Möttönen on yksi maailman johtavista kvantti-informaation tutkijoista. Hän on ansioitunut sekä teoreettisen että kokeellisen kvanttifysiikan tutkimuksessa. ”Kun palasin Yhdysvalloista Suomeen kaverit tekivät kokeellista tutkimusta ja se tuntui jälleen uudelta ja houkuttelevalta”, kuvaa Möttönen. Ensimmäiset julkaisut käsittelivät Bosen-Einsteinin kondensaattien dynamiikkaa ja kvanttilaskennan yleisiä perusteita. Sittemmin hänen tutkimustyönsä laajeni muun muassa suprajohtaviin kvanttipiireihin ja avointen kvanttisysteemien ominaisuuksiin. Tällä hetkellä hän tutkii kvanttiteknologiaa ja erityisesti suprajohtavia sähköpiirejä, jotka saadaan toimimaan kvanttimekaanisesti. ”Kvanttiteknologia on hyvin nopeasti kasvava ja liikkuva ala, eli tuloksia pitää saada nopealla tahdilla”, kertoo Möttönen.
Möttösen tutkimustyölle on leimallista vahvan teoreettisen ja laskennallisen osaamisen yhdistäminen hyvin vaativaan kvanttisysteemien operoimiseen ja mittaamiseen. Hän on tekijänä yli 120 tutkimusartikkelissa, joista poikkeuksellisen monet ovat ilmestyneet tieteellisissä huippulehdissä. ”Suurimpina viimeaikaisina kohokohtina urallani voin mainita professoriksi nimittämisen keväällä 2019 ja pääasiallisesti oman ryhmäni kokeellisen Nature-julkaisun lokakuussa 2020”, toteaa Möttönen.
Tutkimuksen läpimurrot ovat mahdollistaneet kvanttilaskentaa hyödyntävien kaupallisten sovellusten kehittämisen. Möttönen on yksi kvanttitietokoneita rakentavan IQM Finland Oy:n neljästä perustajasta ja sen päätiedemies. Yritys kehittää kaupallista kvanttitietokonetta Espoon Otaniemessä noin 70 miljoonan euron rahoituksella. Tutkimusrahoitus kuitenkin mietityttää. ”Yliopistoryhmäni rahoitus tuntuu olevan aika ajoin vaakalaudalla. Ei riitä, vaikka tekee huipputuloksia. Silti saa pakit rahoitushauissa. Ensi vuosi on vielä turvattu, mutta jos nyt ei ala mennä hakemukset läpi, niin hankalaksi menee tutkimus.”
”Moni asia uralla olisi voinut mennä todella eri tavalla. Esimerkiksi jos en olisi lähtenytkään yrittämään kokeellista työtä, olisi tutkimusprofiilini nyt täysin erilainen. Esimerkiksi spinout-yritys IQM:ää ei olisi syntynyt, eikä VTT:lle olisi saatu kvanttitietokonetta ainakaan tällaisena”, pohtii Möttönen.
Mikko Möttösen poikkeuksellisesta menestyksestä tutkijana ovat osoituksena hänelle neljästi myönnetty European Research Council (ERC) -projektirahoitus vuosille 2011–2021 sekä muut Suomen Akatemian ja Euroopan komission myöntämät rahoitukset. Möttönen on ansioitunut monipuolisesti opettajana ja ohjaajana sekä tutkimustulosten tunnetuksi tekemisessä, muun muassa Helsingin Sanomien kolumnistina ja lukiovierailijana.
“Tämä palkinto on uskomattoman suuri kunnia. Nöyräksi vetää ja olen äärettömän kiitollinen kaikille. Erityisesti QCD-ryhmä, QTF-huippuyksikkö, ulkomaiset kumppanit, Aalto-yliopisto, VTT, IQM, CSC, rahoittajat, päättäjät, lehdistö, perhe ja kaikki tukijat ansaitsevat suuren kiitoksen”, Möttönen sanoo.
Väisälän palkinto jaetaan Suomalaisen Tiedeakatemian teemaillassa 14.12.2020, tänä vuonna kahdelle tieteentekijälle. Professori Möttösen lisäksi palkinto on myönnetty apulaisprofessori Tuomas Orposelle Jyväskylän yliopistosta. Teemailta lähetetään suorana lähetyksenä ja tallenne on tilaisuuden jälkeen katsottavissa osoitteessa tiedeakatemia.videosync.fi/vaisala
MIKKO MÖTTÖNEN
- Aalto-yliopiston ja VTT:n kvanttiteknologian professori vuodesta 2019
- väitteli 2005 Teknillisessä korkeakoulussa
- post doc -tutkijana Kalifornian yliopistossa (Berkley), Teknillisessä korkeakoulussa ja University of New South Walesissa Australiassa
- Vuodesta 2007 Quantum Computing and Devices (QCD) -tutkimusryhmän johtaja Suomen Akatemian laskennallisen nanotieteen (COMP) -huippuyksikössä
- Ryhmänjohtaja Suomen Akatemian Kvanttiteknologian huippuyksikössä QTF:ssä
- Yksi IQM Finland Oy:n neljästä perustajasta ja sen päätutkija
Lisätietoja:
Palkinnonsaaja
Professori Mikko Möttönen
mikko.mottonen@aalto.fi
050 5940 950
Suomalainen Tiedeakatemia
Pääsihteeri Pekka Aula
pekka.aula@acadsci.fi
040 7030 952
Lisätietoa palkinnosta ja palkinnonsaajista Suomalaisen Tiedeakatemian kotisivuilta