Tiede Unplugged torstaina 28.11.2019

Suomalainen Tiedeakatemia toi marraskuussa uudenlaisen tapahtumasarjan Tiede Unplugged, jossa kurkistettiin tieteen kulisseihin! Neljä tutkijaa kertoi omasta tieteenalastaan ja siitä, miten tiedettä tehdään ja ketkä sitä tekevät. Tilaisuudet antoivat erinomaisen mahdollisuuden yleisön ja puhujan väliselle dialogille. Tapahtumasarjalle on suunnitteilla jatkoa keväälle 2020.

Paikka
House of Inspiration, Iso Roobertinkatu 30, Helsinki

Aika
Torstai 28.11. klo 17.00

Ilmoittautuminen
Sähköisesti osoitteessa https://www.kuudesaisti.fi/events/tiede-unplugged-minna-palmroth/

Avaruus on uusi musta

Avaruus on kaupallistumassa, kun yhä useammat yhtiöt tähyävät avaruuteen. Tästä seuraa avaruuden lisääntyvä käyttö, mistä on seurauksena lisääntynyt avaruusromu. Jotkut radat ovat jo muuttumassa vaarallisiksi avaruusromun takia.

Esitelmässäni kerron avaruuden kestävästä hyötykäytöstä ja siihen liittyvistä tieteellisistä ja teknologisista tavoitteista. Puhun myös avaruuden mallintamisesta, joka on edellytys avaruuden olosuhteiden ymmärtämiselle ja niiden ennustamiselle. Tutkimusryhmäni on kehittänyt Vlasiatorin, maailman tarkimman avaruuden olosuhteita kuvaavan mallin. Sitä pidettiin mahdottomana, mutta se on nyt nostanut avaruusfysiikan ymmärtämisen uudelle tasolle. Mutta onko uusien aiheiden ehdottaminen ja eteenpäin vieminen helppoa?

KUKA?

Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön johtaja Minna Palmroth on Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Hänen uraansa sisältyy useita merkittäviä saavutuksia, hän on muun muassa voittanut kahdesti Euroopan arvostetuimman tutkimusrahoituksen Euroopan tutkimusneuvostolta ja neljästi Euroopan arvostetuimman superkonelaskentaan liittyvän resurssikilpailun PRACE-infrastruktuurilta. Hän on maailman tarkimman avaruuden olosuhteita mallintavan tietokonesimulaatio Vlasiatorin keksijä, ja kansainvälisesti arvostettu tuottelias tutkija. Palmroth on aktiivinen yhteiskunnallinen vuorovaikuttaja kotimaassa ja ulkomailla, hän on esimerkiksi johtanut avaruusalalla Euroopan komissiota neuvovaa työryhmää.

Download PDF