Suomalainen Tiedeakatemia järjesti maaliskuussa 2025 Tiedesparrauksen aluehallinnon vaikuttavimmista ilmastotoimista. Tiedesparraus toteutettiin yhdessä ELY-keskusten ilmastoasiantuntijaverkoston kanssa.
Tiedesparraus on tutkijoiden ja päättäjien välistä vuorovaikutuksellista tiedetukea, jonka avulla vahvistetaan politiikkavalmistelun tietopohjaa. Tiedesparraus on Suomalaisen Tiedeakatemian kehittämä konsepti.
Aluehallinnon ilmastoasiantuntijoiden ja alan tutkijoiden väliseen vuoropuheluun tähtäävän Tiedesparrauksen tavoitteena oli vahvistaa tutkittuun tietoon pohjautuvaa kokonaiskäsitystä aluehallinon vaikuttavimmista ilmastotoimista, jotta toiminta voidaan suunnata järkevästi ja perustella vaikuttavuuteen pohjautuen.
Aluehallinnon ilmastotyötä kokoavassa ilmastoikkunassa on listattu kehittämiskohteita, jotka ovat ilmastotavoitteiden kannalta vaikuttavia ja joita ELY-tehtävissä on mahdollista huomioida. Tiedesparraus pyrki välittämään tutkittu tietoa ilmastoasiantuntijoiden työn tueksi, jotta vaikuttavia toimenpiteitä olisi mahdollista tunnistaa nykyistä paremmin.
Tiedesparraus koostui työtä taustoittavasta kyselystä sekä kolmen tunnin mittaisesta työpajasta, joka järjestettiin etäyhteydellä. Taustakyselyn pohjalta sparrauksen työskentely päädyttiin rajaamaan maaperää ja vettä sekä luonnonsuojelua ja ekologisia yhteyksiä käsitteleviin ilmastotoimiin.
Yksi Tiedesparrauksen johtopäätöksistä oli, että nykyistä vahvempi vuoropuhelu tutkimuksen ja hallinnon välillä on tarpeen. Vuoropuhelu saisi aikaan vaikuttavampia sekä viranomaisprosesseihin kohdennettuja ratkaisuja ilmastokysymyksiin. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen muuttaessa Suomen luontoa olisi luonnonsuojelutehtävissä tärkeä muodostaa etelä–pohjoinen ja rannikko–sisämaa -akseleilla suojelualueiden ketjuja. Työpajan aikana tunnistetut ilmastotoimet sekä tutkijoiden niitä koskeva tarkempi kommentointi on vedetty yhteen täällä.
Tiedesparraukseen osallistui 6 tutkijaa: Kaisa Granqvist (Aalto-yliopisto), Minttu Havu (Helsingin yliopisto), Joel Jalkanen (Helsingin yliopisto), Iida Pullinen (Itä-Suomen yliopisto), Pasi Valkama (Suomen ympäristökeskus), Sanna Saarnio (Luonnonvarakeskus).
Suomalaisen Tiedeakatemian työ toteutettiin osana Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittamaa Ilmiökartta-hanketta.
Lisätietoja:

Linda Lammensalo
Asiantuntija, tiede ja päätöksenteko
Puhelin: +358 50 308 7726
linda.lammensalo@acadsci.fi
Tiedevälittäminen, erityisesti vuorovaikutustyö

Laura Väliniemi
Asiantuntija, tiede ja päätöksenteko
Puhelin: +358 40 091 0978
laura.valiniemi@acadsci.fi
Tiedevälittäminen, erityisesti vuorovaikutustyö