Academia Europaea on kaikki tieteenalat kattava eurooppalainen tieteilijöiden yhteisö. Professori Marja Makarow on toiminut akatemian presidenttinä vuodesta 2022 lähtien. Hän avaa kirjoituksessaan akatemian merkittävää työtä tiedeneuvonnan kentällä.
G20-maihin kuuluvat maailman 19 vahvinta talousmaata, Afrikan Unioni ja Euroopan Unioni. Ne edustavat 85 %:a maailman bruttokansantuotteesta, 75 %:a maailmankaupasta ja kahta kolmasosaa väestöstä. G20-maiden valtiopäämiehet kokoontuvat vuosittain huippukokoukseen löytääkseen ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Tämän vuoden kokousta marraskuussa Rio de Janeirossa isännöi Brasilia.
Huippukokousten poliittista päätöksentekoa tukee G20-maiden oma tiedeneuvontamekanismi, S20 (Science-20), johon kuuluvat jäsenmaiden kansalliset tiedeakatemiat. Euroopan Unionilla ei tähän mennessä ole ollut ”omaa” akatemiaansa S-20 ryhmässä, kunnes tämän vuoden alussa Academia Europaea (The European Academy) kutsuttiin S20-ryhmän jäseneksi edustamaan Euroopan Unionin tieteellistä asiantuntemusta.
”Euroopan Unionilla ei ollut ”omaa” akatemiaansa S-20 ryhmässä, kunnes Academia Europaea kutsuttiin tämän vuoden alussa edustamaan Euroopan Unionin tieteellistä asiantuntemusta.”
Vuosittain valitut S20-akatemioiden jäsenet tuottavat tiedeneuvontasuositukset teemoihin, joita G20-valtioiden päämiehet huippukokouksessaan tulevat käsittelemään. Tämän vuoden teemat ovat tekoäly, biotalous, uusiutuvat energialähteet, terveyshaasteet ja yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus. Suositukset julkaistiin 30. heinäkuuta ja liitettiin huippukokouksen asialistaan G20-valtionpäämiesten käyttöön.
Academia Europaea on kaikki Euroopan maat ja kaikki tieteenalat kattava itsenäinen tiedeakatemia noin 5400 jäsenineen, joista 85 on nobelisteja. Suomalaisia jäseniä on tällä hetkellä 103. Sen päämaja on sijainnut Lontoossa, mutta on nyt siirtymässä Müncheniin. Academia Europaea hallinnoi kuutta yksikköä, joilla on omat tutkimusaktiviteettinsa, yksiköt sijaitsevat Barcelonassa, Bergenissä, Cardifissa, Budapestissa, Tbilisissä ja Wroclawissa. Kutakin yksikköä isännöi paikallinen yliopisto, tiedeakatemia tai tutkimusta rahoittava organisaatio. Presidentin toimisto on Suomalaisen Tiedeakatemian tiloissa Mariankadulla.
”Academia Europaean jäsenillä on tieteenalakohtaisia toimintoja, kuten kansallisilla tiedeakatemioilla. Yksi tärkeimmistä akatemia-tason toiminnoistamme on Euroopan Unionin tiedeneuvonta.”
Academia Europaean jäsenillä on tieteenalakohtaisia toimintoja, kuten kansallisilla tiedeakatemioilla. Yksi tärkeimmistä akatemia-tason toiminnoistamme on Euroopan Unionin tiedeneuvonta. Tuotamme yhdessä neljän muun Euroopan-tason akatemian ja verkoston kanssa tiedeneuvontaa Euroopan Komissiolle, Unionille ja Parlamentille Komission tiedeneuvontamekanismin (Scientific Advice Mechanism SAM) kautta. Teemat, joista tieteellistä tietoa halutaan, valitsee useimmiten EU-komissaarien kollegio.
Vuodesta 2016 on julkaistu 20 tiedeneuvontaraporttia, raportteihin voi tutustua SAM:n verkkosivuilla. Vaikuttavuusanalyysin mukaan raportteja on siteerattu ja hyötykäytetty sadoissa EU:n ja jäsenmaiden direktiiveissä, säännöstöissä ja lainsäädännöissä, kansallisten hallitusten dokumenteissa ja esim. OECD:n, WHO:n, ja YK:n alaisten laitosten julkaisuissa.
Kutsun suomalaisia Academia Europaean jäseniä edustamaan EU:n tieteellistä asiantuntemusta ottamalla osaa Euroopan Unionin päättäjien tiedeneuvontaan. Suomalainen Tiedeakatemia saa kutsut esittää asiantuntijoita työryhmiin, jotka kirjoittavat tiedeneuvontaraportit EU-päättäjien käyttöön.
Marja Makarow
Academia Europaean Presidentti