Kesä on professorin tutkimusaikaa – tutkimuskausijärjestelmää tarvitaan

”Hallitus on sitoutunut lisäämään korkeakoulujen aloituspaikkoja merkittävästi. Opiskelijamäärien nostaminen edellyttää henkilöstömäärän kasvattamisen lisäksi myös tutkimuskausien kaltaisia rakenteellisia uudistuksia”, kirjoittaa puheenjohtajamme Tuula Linna. Asiaa selvittämään olisi aiheellista perustaa laaja-alainen työryhmä.

Kesä on kääntymässä lopuilleen, ja työpaikoille palaillaan toivottavasti levänneinä ja virkistynein mielin. Suomessa on kuitenkin yksi ammattikunta, jonka jäsenistä suuri osa on käyttänyt lomansa työn tekemiseen: professorit. Tilanne on pitkälti sama myös muilla yliopiston tutkijoilla ja yliopistonlehtoreilla.

Professorien kalenteria täplittävät syksystä kevääseen opetus, ohjaus, tentit, hallinto, rahoitusten hankkiminen, tiedevälittäminen ja luottamustoimet. Tutkimusta pakerretaan kaiken tämän keskellä muutaman tunnin rupeamissa. Kun kesä koittaa, edessä on – kesätenttejä lukuun ottamatta – pari rauhallista kuukautta, jolloin voi keskittyä tutkimukseen.

”Suomessa on yksi ammattikunta, jonka jäsenistä suuri osa on käyttänyt lomansa työn tekemiseen: professorit.” ”Suomessa ei tunneta lakisääteistä tutkimuskausijärjestelmää.”

Suomessa ei tunneta lakisääteistä tutkimuskausijärjestelmää (puhutaan myös tutkimusvapaista tai tutkimusintensiivisistä jaksoista), vaan jokainen yliopisto, korkeakoulu ja tutkimuslaitos toimii tavallaan. Asiasta ei ole toistaiseksi sovittu myöskään TES-neuvotteluissa, joskin tutkimuskaudet ovat olleet jo pitkään esillä JUKOn tavoitteissa. Lisäksi Professoriliitto on antanut suosituksen tutkimuskausijärjestelmästä.

Hallitus on sitoutunut lisäämään korkeakoulujen aloituspaikkoja merkittävästi. Tämä tarkoittaa sitä, että professorien ja muiden yliopisto-opettajien lukuvuodet tulevat tiivistymään ja ruuhkautumaan entisestään. Opiskelijamäärien nostaminen edellyttää henkilöstömäärän kasvattamisen lisäksi myös tutkimuskausien kaltaisia rakenteellisia uudistuksia – niin tutkimuksen edistämiseksi kuin tieteilijöiden jaksamisen tukemiseksi. Asiaa selvittämään olisi aiheellista perustaa laaja-alainen työryhmä.

Tuula Linna

puheenjohtaja, Suomalainen Tiedeakatemia