Professori Yrjö Väisälä apulaisineen Turun yliopiston fysiikan laitoksella 1940-luvun lopulla. Kuva: Pekka Kyytinen / Museovirasto, Historian kuvakokoelma

Suomen tieteen historia -hankkeelle merkittävä rahoitus Alfred Kordelinin säätiöltä

Alfred Kordelinin säätiö on myöntänyt suuret kulttuurihankkeet -ohjelmastaan 270 000 euroa Suomen tieteen historia -hankkeelle.

Suomen tieteen historia on Suomalaisen Tiedeakatemian ja Suomen Tiedeseuran ainutkertainen hanke, jossa tiedekentän nykyisyyttä ja tulevaisuutta tarkastellaan historian valossa. Työn tuloksena syntyy kolmiosainen Suomen tieteen historia tasavallan aikana -kirjasarja suomeksi ja ruotsiksi sekä yksi osa englanniksi. Hankkeessa hyödynnetty mittava haastattelu- ja muistitietoaineisto kootaan uuteen verkkotietokantaan, joka tulee palvelemaan paitsi nykyisten myös tulevien sukupolvien kansalaisia ja tutkijoita. Aineisto tuottaa uutta tietoa muun muassa tiedekentän sisäisistä kehityslinjoista, tieteellisen toiminnan muuttuneista edellytyksistä ja käytännöistä sekä tieteen ja yhteiskunnan vuoropuhelusta.

”Hanke valottaa tärkeää kysymystä siitä, kenellä on valta määrittää tieteellisiä käytäntöjä ohjaavia sääntöjä, arvoja ja periaatteita ja miten tieteellinen tieto rajataan muista tiedon muodoista. Vastauksia näihin ajankohtaisiin näkökulmiin haetaan historiallisten ja maantieteellisten vertailujen avulla”sanoo hankkeen johtaja Stefan Nygård Suomalaisesta Tiedeakatemiasta.

Historialliset suhdanteet ovat muovanneet tieteen ja yhteiskunnan välistä suhdetta. Suomi on muuttunut itsenäisyyden alun hauraasta demokratiasta korkean koulutuksen maaksi. Vuosituhannen vaihteen keskusteluja on leimannut erityisesti kysymys siitä, miten tieteelliset käytännöt yhteensovitetaan kilpailuvaltion periaatteisiin.

Suuret kulttuurihankkeet -ohjelman tavoitteena on tukea ajankohtaisia hankkeita, jotka voivat olla alaltaan niin tiedettä, taidetta, sivistystoimintaa tai näiden moninaisia yhdistelmiä.

Hanke verkkosivuillamme : Lue lisää Tieteen historia -hankeesta

Uutinen Kordelinin säätiön verkkosivuilla: Lue lisää suuret kulttuurihankkeet -ohjelmasta

Lisätietoa:

Stefan Nygård
projektipäällikkö
p. 050 360 1973
stefan.nygard@acadsci.fi