Sanastoa

Tällä sivulla avaamme, mitä tarkoitamme termeillä, joita käytämme omasta työstämme.

Politiikkavalmistelu

Tapahtuu pääosin ministeriöissä virkavalmisteluna eli ministeriön virkahenkilöiden toimesta. Ministeriöiden työryhmissä työskentelevät valmistelijat tuottavat ehdotuksia uuteen lakiin tai uusiin strategisiin suuntaviivoihin. Valmistelun tuloksena syntyy hallituksen esityksen luonnos, joka etenee eduskuntakäsittelyyn.

Päättäjä/päätöksentekijä

Päättävässä asemassa oleva henkilö, erityisesti yhteiskunnallisessa päätöksenteossa mukana oleva henkilö, kuten poliitikko, tai ministeriössä työskentelevä valtionhallinnon virkahenkilö.

Tiedeneuvonta

Tieteen tuki päätöksenteolle. Tiedeneuvonnan päätavoite on saattaa tutkimustietoa päätöksenteon tueksi. Tiedeneuvonta toteutuu tutkimusta tuottavien, välittävien ja hyödyntävien organisaatioiden yhteistoiminnan tuloksena. Termi viittaa erityisesti perinteiseen lineaariseen toimintalogiikkaan, jossa tutkijat vastaavat päättäjien esittämiin kysymyksiin (vrt. Tiedevälittäminen).

Tiedesparraus

Kehittämämme poikkitieteellinen dialogikonsepti, joka perustuu rakentavaan keskusteluun tutkijoiden ja hallinnon edustajien välillä. Tiedesparrausta fasilitoivat tiedevälittäjät.

Tiedeviestintä

Tieteestä ja uusista tutkimustuloksista viestiminen tiedotusvälineiden, sosiaalisen median tai kasvokkaisen viestinnän avulla.

Tiedevälittäminen

Tiedevälittämisellä tarkoitetaan tutkijoiden ja päättäjien välisen vuoropuhelun helpottamista. Tiedevälittämisen keinoin voidaan luoda tutkijoiden ja päätöksentekijöiden välistä mielekästä keskustelukulttuuria ja rakentaa yhteisymmärrystä osapuolten välille. Vuoropuhelua voidaan käytännössä tukea esimerkiksi järjestämällä tutkijoille ja päättäjille tarkoitettuja fasilitoituja työpajoja sekä muotoilemalla ja välittämällä yleistajuistettua tutkimustietoa päätöksentekoprosessin eri vaiheisiin.

Tieteen ja päätöksenteon ”kenttä”

Tieteellisen tutkimuksen parissa toimivista tahoista muodostuva kokonaisuus, johon kuuluvat esimerkiksi tutkijat, yliopistot, tutkimuslaitokset, tiedeakatemiat, tutkimusta rahoittavat säätiöt, tiedevälittäjät ja hallinnon edustajat.

Tieteen vaikuttavuus

Tutkimustulosten, tutkimustoiminnan, opetuksen ja muun vuorovaikutuksen avulla aikaansaatu muutos yhteiskunnassa ja tiedeyhteisössä.

Tieteen yleistajuistaminen

Tutkimustulosten ja muun tieteellisen tiedon esittäminen helposti ymmärrettävässä, yleisön kannalta relevantissa muodossa.

Tietokooste

Tuottamamme tietokoosteet ovat tutkittuun tietoon, tutkijoiden asiantuntemukseen ja tilastotietoon perustuvia luotettavia katsauksia ilmiöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksentekijöitä varten. Tietokoosteet ovat yleistajuisia, laaja-alaisia ja monitieteisiä.

Tietopohja

Kaikki se tieto, joka kootaan päätöksenteon tueksi. Tietopohja voi koostua esimerkiksi tutkimustiedosta, tutkijoiden arvioista ja tilastotiedosta.

Tietopohjainen päätöksenteko

Tietopohjainen päätöksenteko on tasapainon hakemista tieteellisen tiedon, muun tiedon sekä poliittisten tavoitteiden välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että tutkimustieto ja muut tiedon lajit voidaan huomioida päätöksenteossa järjestelmällisesti, mutta tutkimustieto ei suoraan ohjaa päättäjiä tiettyyn lopputulokseen.

Tietotarve

Määrittää, mitä tietoa kulloinkin käsillä olevan päätöksen tekemiseksi on tarpeen hankkia. Tietotarpeen määrittäminen on usein tietopohjaisen päätöksenteon ensimmäinen vaihe.

Tiivistelmäsivu

Tiivistelmäsivu kiteyttää tietokoosteen ydinsisällöt yhdelle sivulle. Tiivistelmäsivun tarkoituksena on auttaa lukijaa hahmottamaan nopeasti, mistä tietokoosteessa on kyse.

Yhteiskehittäminen

Yhteistyöhön perustuva toimintatapa, jota käytetään esimerkiksi tiedon, tuotteiden ja toimintatapojen tuottamisessa tai parantamisessa. Yhteiskehittämisessä osapuolet pyrkivät kohti yhteistä päämäärää jakamalla tietoa keskenään ja sitoutumalla yhteisiin toimintatapoihin. Tiedevälittämisessä yhteiskehittämisen keinoja käytetään tyypillisesti neuvonnan tavoitteiden, aiheiden ja kysymysten määrittelyssä.