Vuoden 2021 Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinto on myönnetty tietokirjailija Tiina Raevaaralle

Pro Scientia -palkinto myönnetään henkilölle tai muulle taholle, joka on puheillaan, kirjoituksillaan tai muulla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tieteen asemaa yhteiskunnassa. Vuoden 2021 palkinto jaettiin Suomalaisen Tiedeakatemian teemaillassa maanantaina 8.11.2021.

Tiina Raevaara on filosofian tohtori, entinen tutkija ja kirjailija. Raevaara on kiertänyt luennoimassa yliopistoissa tutkijoille ja opiskelijoille tieteen yleistajuistamisesta ja tutkimuksesta sosiaalisessa mediassa. Hänelle on myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto vuonna 2015, ajankohtaisesta ja asiantuntevasta tiedonjulkistamisesta eri medioihin.

”Olen iloinen ja yllättynyt, että palkinto annetaan kaltaiselleni vapaalle agentille! Olen pyrkinyt puhumaan ja kirjoittamaan tieteellisen tiedon, tieteenteon ja tutkijoiden puolesta monenlaisissa yhteyksissä. Kukaan ei minua siihen velvoita eikä minulla ole virkaa, jonka puolesta joutuisin niin tekemään. Kaikki lähtee omista arvoistani ja omasta kiinnostuksestani”, kertoo Raevaara.

Tiina Raevaara nimitettiin Turun yliopistoon kaksivuotiseen työelämäprofessuuriin syksyllä 2018. Tavoitteena oli parantaa tutkijoiden, opiskelijoiden ja yliopistohenkilökunnan tiedeviestinnän taitoja. ”Pidän työelämäprofessuuria jonkinlaisena kohokohtana tähänastisella urallani”, Raevaara toteaa.

Suomalainen Tiedeakatemia myönsi ensimmäistä kertaan myös Pro Scientia – Tieteen puolesta –kunniamaininnan. Kunniamaininnan sai Helsingin Sanomien Lasten tiedekysymykset -palsta.

”Palsta syntyi ikään kuin vahingossa vuonna 2012, tiedetoimituksen silloisen esimiehen Tuomas Kasevan ideasta”, kertoo palstaa toimittava Juha Merimaa. ”Tiedesivuilla oli jo tätä ennen julkaistu vastauksia aikuisten tiedekysymyksiin, mutta sanomalehtiviikon kunniaksi päätettiin kuitenkin, että kysyjiksi pääsivät lapset. Kun tiedesivut vuonna 2012 uudistettiin, päätettiin kysymyspalstaa muuttaa niin, että kysyjinä olivat yksinomaan lapset.”

Palstaa toimittavat yhdessä toimittajat Juha Merimaa ja Touko Kauppinen.

Toimitukselle saapuviin kysymyksiin selvitetään vastauksia tieteen ammattilaisilta. ”Asiantuntijat suhtautuvatkysymyksiin lähtökohtaisesti erittäin ystävällisesti. Moni suorastaan ilahtuu yhteydenotosta! Monimutkaisten asioiden tiivistäminen noin 1000 merkkiin, pienelle lapselle sopivaa kieltä käyttäen, ei tietenkään ole aina helppoa, mutta voi vain ihailla tutkijoidemme osaamista tieteen popularisoinnissa”, kuvaa Merimaa.

Pro Scientia -palkinnon tarkoituksena on tuoda näkyväksi arvokasta tieteen hyväksi tehtävää työtä, joka helposti jää julkisuudelta ja suurelta yleisöltä huomaamatta. Tiina Raevaara ja Lasten tiedekysymykset ovat erinomaisia esimerkkejä toiminnasta tieteen parhaaksi ja yhteiskunnan hyväksi.

TIINA RAEVAARA

 • Filosofian tohtori, tietokirjailija, kolumnisti ja tiedetoimittaja
 • Tehnyt opetus- ja tutkimustyötä genetiikan alalla
 • Kirjoittanut tietokirjoja, palkittu kaunokirjailija
 • Työelämäprofessori Turun yliopistossa 2018–2020
 • Saanut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2015

HELSINGIN SANOMIEN LASTEN TIEDEKYSYMYKSET -PALSTA

 • Julkaistu vuodesta 2012
 • Palsta vastaa lasten esittämiin tiedeaiheisiin kysymyksiin
 • Palstan kysymyksiä ja vastauksia on koottu kirjoihin Ovatko kaikki esineet olleet joskus märkiä (2015), Tietääkö karhu, että se on karhu (2018) ja Miksi linnut heräävät niin aikaisin aamulla (2020)
 • Kysymysten suosituimmat aihepiirit ovat ihminen, eläinkunta ja avaruus

SUOMALAISEN TIEDEAKATEMIAN PRO SCIENTIA – TIETEEN PUOLESTA -PALKINTO

 • Myönnetään tieteen puolestapuhujalle eli henkilölle tai muulle taholle, joka on puheillaan, kirjoituksillaan tai muulla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tieteen asemaa yhteiskunnassa
 • Jaettu vuodesta 2017 kahden vuoden välein
 • Palkinnon suuruus 10 000 €
 • Kunniamaininta myönnettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2021

Lisätietoja:

Suomalainen Tiedeakatemia
Pääsihteeri Pekka Aula
pekka.aula@acadsci.fi, 040 7030 952

Palkinnonsaaja
Tiina Raevaara
tiina.raevaara@gmail.com, 0408277531

Kunniamaininta
Helsingin Sanomat, Lasten tiedekysymykset
juha.merimaa@hs.fi

Kuva: Jussi Helttunen