Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinto viestintäpäällikkö Ilari Hetemäelle

Suomalaisen Tiedeakatemian vuoden 2019 Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinto on myönnetty viestintäpäällikkö Ilari Hetemäelle. Palkinto myönnetään tieteen puolestapuhujalle eli henkilölle tai muulle taholle, joka on puheillaan, kirjoituksillaan tai muulla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tieteen asemaa yhteiskunnassa. Palkinnon arvo on 10.000 euroa.

Vuoden 2019 palkinto päätettiin myöntää henkilölle, joka on pitkään tehnyt tiedeviestintää ja ollut mukana luomassa tunnettuja konsepteja, mutta jonka työ ei välttämättä ole laajalti tunnettua. ”Valinta on ollut ennakkoluuloton, koska edustan tiedeviestintää. Tiedeviestintä on aina ollut erottamaton osa tiedettä, mutta se on noussut tänä päivänä jo vaatimukseksi ja tullut jopa trendikkääksi. Silti laadukasta tiedejournalismia on aikaisempaa vähemmän.” arvioi Ilari Hetemäki.

Filosofian maisteri Ilari Hetemäki on toiminut vuodesta 2007 Tieteellisten seurain valtuuskunnan viestintäpäällikkönä. Hän vastaa erityisesti Tieteen päivistä ja Tieteessä tapahtuu -lehdestä ollen Tieteen päivien pääsihteeri ja Tieteessä tapahtuu -lehden päätoimittaja.

Ilari Hetemäen toimittama Tieteessä tapahtuu -lehti kokoaa yhteen eri tieteenalat. Se on foorumi ajankohtaisille ja yleistajuisille tiedeartikkeleille sekä keskustelulle tieteestä ja tiedepolitiikasta. ”Tieteessä tapahtuu -lehti on parhaimmillaan tieteen hidasta journalismia”, kertaa Hetemäki.

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa vuonna 2018 oli Helsingissä noin 18.000 kävijää. ”Tieteen päiviä tehdään aina noin puolitoista vuotta”, kuvaa Hetemäki ja jatkaa: ”Tieteen päivien laajentuminen muihin kaupunkeihin on ollut suuri kohokohta”. Tieteen päiviä on vuodesta 2011 alkaen järjestetty Helsingin lisäksi myös muualla Suomessa, ja näiden tilaisuuksien järjestelyistä vastaa kunkin kaupungin yliopiston viestintäyksikkö.

”Minulla on ollut TSV:ssä kaksi keskeistä toiminta-aluetta: tiedeyhteisön sisäisen keskustelun ylläpito Tieteessä tapahtuu -lehdessä sekä suuren yleisön ja julkisuuden tavoittaminen erilaisten tiedetapahtumien kautta. Olen pyrkinyt toimimaan tieteen vaikuttavuuden puolesta ja tuomaan tiedettä näkyvämmäksi. Tiedeviestinnän tilat ja kohtaamiset ovat minun työkenttääni.” summaa Hetemäki.

Hetemäki on ollut mukana luomassa erilaisia tiedeviestinnällisiä konsepteja. ”Tarvitaan uusia konsepteja vuorovaikutukseen. On aina kiinnostavaa nähdä, toimivatko uudet tapahtuma- ja viestintäkonseptit”. Hetemäki on ollut muun muassa mukana perustamassa TIETOKIRJA.FI-tapahtumaa vuonna 2007. Joka toinen vuosi järjestettävän kaksipäiväisen tietokirjafestivaalin lisäksi tapahtuma jalkautuu vuosittain erilaisten keskustelujen ja tietokirjaraatien myötä kirjamessuille ja muihin tapahtumiin ympäri Suomea. Tapahtuma yhdistää tietokirjallisuuden kanssa toimivat tahot ja suuren yleisön.

Hetemäki on myös ollut mukana perustamassa Helsingin kirjamessuilla vuodesta 2013 järjestettyä Tiedetoria. Tiedetorin tarkoitus on tuoda kirjamessukävijöille tulokulmia tieteeseen ja tiedejulkaisuihin sekä tarjota estradi tieteentekijöille. Hän on tällä hetkellä myös Helsingin Kirjamessujen ohjelmatoimikunnan jäsen, ja toiminut aiemmin myös Turun Kirjamessujen päätoimikunnassa.

Ilari Hetemäellä on näkemys tiedeviestinnän merkityksestä: ”Luottamus tieteeseen on tärkeää. Tärkeää on avoin, vastuullinen ja vaikuttava tiede. Tarvitaan uusia konsepteja vuorovaikutukseen: tieteestä pitää puhua, ei vain tutkitusta tiedosta. Pitää kysyä, miten voin tietää: miten on mahdollista tietää esimerkiksi mustista aukoista tai keskiajan Turun kaupungista.”

Ennen siirtymistään TSV:n viestintäpäälliköksi Hetemäki työskenteli yli 20 vuotta useissa kustantamossa kustannustoimittajana ja toimituspäällikkönä. Hetemäki on toimittanut kymmenittäin tietokirjoja ja tietosanakirjoja. ”Minulla on ollut kaksi uraa. Olen siirtynyt kustannusalalta tiedeviestintään – portinvartijasta tiedon välittäjäksi.” kertaa Hetemäki uraansa.

Palkinto ojennettiin Hetemäelle Suomalaisen Tiedeakatemian teemaillassa 11.11.2019 Säätytalolla.

Lisätietoja:

Palkinnonsaaja
Ilari Hetemäki
ilari.hetemaki@tsv.fi
09 228 69 227

Suomalainen Tiedeakatemia
Pääsihteeri Pekka Aula
pekka.aula@acadsci.fi
040 7030 952