Vaikuttavaa tutkimusta – nuorten tutkijoiden iltapäivä, 12.9.2024

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta järjestää syyskuussa nuorten tutkijoiden iltapäivän yhteistyössä Suomalaisen Tiedeakatemian ja Nuorten Tiedeakatemian kanssa. Koulutus pureutuu tutkimuksen vaikuttavuuteen ja on avoin kaikille uransa varhaisessa vaiheessa oleville tutkijoille.

Tutkimukselta edellytetään usein vaikuttavuutta ja tutkijoilta osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun, mikä voi tuntua haastavalta, monimutkaiselta tai jopa turhauttavalta. Miten päästä alkuun vaikuttavuustyössä? Kuka voi vaikuttaa ja millaisia erilaisia rooleja ja reittejä tutkijalla on valittavanaan? Millaisia eri tasoja päätöksenteossa on ja missä vaiheessa poliittista prosessia kannattaa vaikuttaa? Entä mitä tutkijan on hyvä ottaa huomioon toimiessaan median kanssa? 

Tilaisuudessa opitaan tutkimuksella vaikuttamisen perusteita ja lähestytään vaikuttavuutta käytännönläheisestä näkökulmasta. Osallistujat pääsevät iltapäivän aikana pohtimaan myös itselleen sopivia vaikuttamisen tapoja. Koulutus on maksuton ja tarkoitettu kaikille uransa varhaisessa vaiheessa oleville tutkijoille, väitöskirjatutkijoista hiljattain väitelleisiin. Lämpimästi tervetuloa! 

Aika: torstai 12.9.2024 klo 13.30–16.30 
Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki 

Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu mukaan sähköisellä lomakkeella
Paikkoja on rajoitetusti.

  

Ohjelma: 

klo 13.30–14.00 Kahvitarjoilu 

klo 14–14.10 Tervetulosanat 
Pääsihteeri Reetta Kettunen, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta 

klo 14.10–14.30 Ruohonjuuritason vaikuttamista: Tutkija tavattavissa -palvelu 
Nuorten Tiedeakatemian tiedekasvatuskoordinaattori Kim Krappala esittelee palvelua ja haastattelee väitöskirjatutkija Anastasia Gallenia kouluvierailukokemuksista. 

klo 14.30–15.00 Kokemuksia kentältä  
Kaksi näkökulmaa vaikuttamistyöhön. Puhujina dosentti, varavaltuutettu Oula Silvennoinen ja Nuorten Tiedeakatemian jäsen Saana Jukola. 

TAUKO 

klo 15.10–15.40 Tutkijana mediassa 
Uskaltaako tutkijana tulla esiin? Miten median kanssa kannattaa toimia? Aiheeseen johdattaa politiikan tutkija ja Nuorten Tiedeakatemian alumnijäsen Johanna Vuorelma.

klo 15.40–15.50 Miten päästä alkuun? Vinkkejä vaikuttavuustyöhön  
Suomalaisen Tiedeakatemian asiantuntija Linda Lammensalo jakaa parhaita oppejaan tiedevälittämisen kentältä sekä käytännön työkaluja itselle sopivan vaikuttamistavan tunnistamiseen. 

klo 15.50–16.20 Vuorovaikutussuunnitelma, pienryhmätyöskentely 
Vuorovaikutussuunnitelma on tutkijan henkilökohtainen, oman tutkimuksen vaikuttavuuden suunnittelutyökalu. Pienryhmätyöskentelyssä osallistujat pääsevät hahmottelemaan omaa vuorovaikutussuunnitelmaansa ja vaihtamaan ajatuksia. 

klo 16.20–16.30 Loppusanat 
Pääsihteeri Reetta Kettunen, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta 

Järjestäjä: Tilaisuuden järjestää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta yhteistyössä Suomalaisen Tiedeakatemian ja Nuorten Tiedeakatemian kanssa.