Tiede Unplugged – Mikael Fogelholm 7.11.2019

Suomalainen Tiedeakatemia tuo marraskuussa uudenlaisen tapahtumasarjan Tiede Unplugged. Kurkista tieteen kulisseihin! Neljä tutkijaa kertoo omasta tutkimuksestaan, tieteenalastaan ja siitä, miten tiedettä tehdään ja ketkä sitä tekevät. Tilaisuudet antavat erinomaisen mahdollisuuden yleisön ja puhujan väliselle dialogille.

Aika   
Torstai 7.11.2019 klo 17.00

Paikka
House of Inspiration, Iso Roobertinkatu 30, Helsinki

Ilmoittautuminen 
Tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta niihin tulee ilmoittautua ennakkoon. Tilassa on rajattu osallistujamäärä, joten ilmoittaudu mahdollisimman pian!
Ilmoittautuminen osoitteessa www.kuudesaisti.fi/events/tiede-unplugged-mikael-fogelholm/

Tilaisuuden isäntänä toimii Suomalaisen Tiedeakatemian pääsihteeri Pekka Aula.

Ravitsemustutkija matkalla monitieteisyyteen

Mitä monitieteisyys merkitsee ravitsemustieteessä ja tieteessä yleensä? Miten tutkimukset aidosti monitieteiden tutkijayhteisön kanssa syntyvät, miten tutkijaryhmä syntyy, minkälaisia iloja ja haasteita tutkimukseen liittyy? Miten monitieteisyyttä voidaan yliopistossa opettaa tai edistää?

Kuvaan ja taustoittelen niitä tutkimuksia vuosien varrella, joissa olen saanut tehdä töitä aidosti monitieteisen tutkijayhteisön kanssa. Tutkimuskiinnostukseni on lähinnä ollut ruokavalion ja liikunnan merkitys lihavuuden ehkäisyssä, mutta vuosien varrella olen tehnyt kaikenlaista muutakin tutkimustyötä. Vaikka julkaisuluettelossa on esimerkiksi kehon koostumuksen arviointiin liittyviä menetelmätutkimuksia, olen ensisijaisesti ollut kiinnostunut tutkimuksista, joilla on aika suoraa yhteiskunnallista merkitystä. Tieteellisiä julkaisuja on kertynyt vähän yli 200, mutta kaikki ammattiin liittyvät palkinnot olen saanut tavalla tai toisella tieteellisen tiedon kansantajuistamisesta. Minusta on aina ollut kiinnostavaa miettiä, miten monimutkaiset asiat saadaan esitettyä siten, että ne olisivat ymmärrettävissä myös ilman alan koulutusta.

KUKA?

Mikael Fogelholm on Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Ennen väitöstään ravitsemustieteestä hän vakavasti harkitsi hakeutumista toimittajakouluun, koska tiedeviestintä veti mukanaan. Fogelholm on toiminut muun muassa tutkijana ja myöhemmin johtajana UKK-instituutissa, johtajana Helsingin yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Palmeniassa ja Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtajana. Fogelholmille on myönnetty Helsingin yliopiston J. V. Snellman palkinnon ansiokkaasta tiedon välittämisestä vuonna 2016 ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinto vuonna 2018 merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä innokkaana ravitsemustiedon levittäjänä. Hän on jäsenenä Valtion ravitsemusneuvottelukunnassa valmistelemassa suomalaisia ravitsemussuosituksia.