Tiede Unplugged – Mika Pantzar 21.11.2019

Suomalainen Tiedeakatemia tuo marraskuussa uudenlaisen tapahtumasarjan Tiede Unplugged. Kurkista tieteen kulisseihin! Neljä tutkijaa kertoo omasta tutkimuksestaan, tieteenalastaan ja siitä, miten tiedettä tehdään ja ketkä sitä tekevät. Tilaisuudet antavat erinomaisen mahdollisuuden yleisön ja puhujan väliselle dialogille.

Aika   
Torstai 21.11.2019 klo 17.00

Paikka
House of Inspiration, Iso Roobertinkatu 30, Helsinki

Ilmoittautuminen 
Tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta niihin tulee ilmoittautua ennakkoon. Tilassa on rajattu osallistujamäärä, joten ilmoittaudu mahdollisimman pian!
Ilmoittautuminen osoitteessa www.kuudesaisti.fi/events/tiede-unplugged-mika-pantzar

Tilaisuuden isäntänä toimii Suomalaisen Tiedeakatemian pääsihteeri Pekka Aula.

Datatalouden evoluutio: nykyaikaistuminen tutkijan intohimona

Datatalouden evoluutiossa on kyse dataraideverkoston luomisesta samalla tavalla kuin 1800-luvulla luotiin nykyistä raideverkostoa. Tuolloin rikkaudet keskittyvät St. Lousin ja Chicagon kaltaisiin risteyskohtiin. Tämän päivän risteyksiä ovat Amazon, Google ja Facebook. Globaalin kehityksen voittajia saattavat kuitenkin olla kiinalaiset Baidu, Alibaba ja Tencent.

Esityksessäni kerron, kuinka tutkijan urani on edennyt onnekkaiden sattumien kautta Helsingin kauppakorkeakoulusta Helsingin yliopistoon. Monitieteisyys ja akateeminen uteliaisuus kiehtoo tänä päivänä yhtä paljon kuin aloittaessani aikoinaan tutkijan urani Kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen laitoksella. Olen ollut lapsuuden kirjastovierailuista asti kiinnostunut muutoksen dynamiikasta, historian suurista linjoista ja myös siitä, kuinka tuotamme tulevaisuutta. Kirjani ”Kuinka teknologia kesytetään” ja ”Tulevaisuuden koti-arkisia tarpeita keksimässä” ovat osittain henkilökohtaisia kuvauksia Suomen nykyaikaistumisesta. Teoreettisemmin muutoksen dynamiikkaa olen kuvannut lisensiaattityössäni ja väitöskirjassanini sekä sittemmin yhteistyössä tehdyssä kirjassa ”The dynamics of social practice”. Kymmenissä tieteellisissä artikkeleissani olen hahmottanut erilaisia näkökulmia muuttuvaan maailmaan ja sen teorioihin. Voi kai sanoa, että evoluutio on leimannut tavalla tai toisella koko uraani. Viime vuosina erityisenä kiinnostuksen kohteena on ollut datatalouden evoluutio.

KUKA?

Mika Pantzar on suomalainen taloustieteilijä. Hän on Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun dosentti. Pantzar on työskennellyt myös muun muassa akatemiatutkijana. Tutkijana hän on ollut kaikkiruokainen. Pantzarin tutkimustyötä värittää pyrkimys ylittää tuottajan ja kuluttajan vastakkainasetteluja. Hänen omassa työssään tämä on näkynyt erityisesti tahtona osallistua julkiseen keskusteluun. Tällä hetkellä Pantzar on tutkimustyön lisäksi muun muassa vakituinen Kauppalehden kolumnisti ja Yleisradion ”Pyöreän pöydän” jäsen.