Paneelikeskustelu ”Taistelu totuudesta: tiede ja valetieto” 16.1.2021

Aika   
Lauantai 16.1.2021 klo 14.30 – 15.30

Paikka
Ohjelma striimataan suorana Tieteellisten seurain valtuuskunnan YouTube-kanavalle (Porthania II) Myöhemmin se on nähtävissä tallenteena

Ilmoittautuminen
Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista

Panelistit
akateemikko Ilkka Niiniluoto, Helsingin yliopisto
tutkijatohtori Salla-Maaria Laaksonen, Kuluttajatutkimuskeskus
pääsihteeri Pekka Aula, Suomalainen Tiedeakatemia (puheenjohtaja)

Valeuutiset, vaihtoehtoiset totuudet ja väitetty totuuden jälkeinen aika vaikuttavat tieteeseen ja tutkimukseen, mutta myös mediaan ja yhteiskuntaan. Tieteen tavoite on pyrkimys totuuteen, mutta mitä tämä totuus ajassamme on ja mitä totuutena pidetään?

Paneelin teemana on ”Taistelu totuudesta: tiede ja valetieto”. Tiede ei ole osaton vaihtoehtoisten totuuksien taistelutantereilla. Tieteen näkökulmasta vaihtoehtoiset totuudet eivät kuitenkaan ole totuuksia lainkaan vaan ne ovat ihmisten jakamia totuudeksi miellettyjä uskomuksia. Ne toisaalta tuovat turvallisuutta ja toisaalta ovat argumentoinnin aseita omaa maailmankuvaa ja uskomuksia puolustettaessa.

”Aikamme pirstaloitunut, kompleksinen ja emotionaalisesti latautunut mediaympäristö on haastanut tieteen totuudet. Tieteellinen totuus on ajautunut kamppailuun valetiedon ja vaihtoehtoisten totuuksien kanssa. Taistelutantereena on media, eritoten sosiaalinen media.” kuvaa paneelin puheenjohtaja Pekka Aula

Vuoden 2021 Tieteen päivät järjestetään poikkeuksellisesti vain verkkotapahtumana. Lisätietoa ja ohjelma Tieteen päivien kotisivuilta

Ilkka Niiniluoto

Lauantain keskustelijat 1/3: akateemikko Ilkka Niiniluoto, yksi Suomen johtavista filosofeista ja Tiedeakatemian jäsen:

Ilkka Niiniluoto valmistui alun perin matemaatikoksi, mutta filosofia vei mukanaan. Hänet nimitettiin Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian professoriksi vain 31-vuotiaana. Jäätyään eläkkeelle vuonna 2014 Niiniluoto on jatkanut aktiivisesti tutkimustyötään. Viimeisin kirja syksyltä 2020 käsittelee tekniikan filosofiaa: ”Tekniikasta on muodostunut ihmiskunnan kohtalonkysymys. Kuinka sen lupaamat mahdollisuudet saadaan valjastettua hyvän elämän tavoitteluun ja kuinka vältetään siihen liittyvät vaarat?”

Salla-Maaria Laaksonen

Lauantain keskustelijat 2/3: Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkija ja Nuorten Tiedeakatemian jäsen Salla-Maaria Laaksonen:

Tutkijatohtori Laaksosen tutkimusaiheet liittyvät viestintään, teknologiaan ja organisoitumiseen digitaalisilla alustoilla: ”Yhä suurempi osa yhteiskunnallisesta keskustelusta ja toiminnasta tapahtuu digitaalisten alustojen välittämänä.” Viestinnästä v. 2017 väitellyt Laaksonen on avoimen tieteen ja tiedeviestinnän puolestapuhuja. Hän on julkaissut kirjan asiantuntijaviestinnästä sosiaalisessa mediassa ja pitää teemasta myös kursseja ja koulutuksia. Laaksonen on Rajapinta ry:n perustajajäsen ja puheenjohtaja.

Pekka Aula

Lauantain keskustelijat 3/3: Tiedeakatemian pääsihteeri, professori Pekka Aula:

Pekka Aula on toiminut Tiedeakatemian pääsihteerinä vuodesta 2016. Tätä ennen hän toimi pitkään viestinnän professorina sekä Helsingin yliopistossa että LUT-yliopistossa. Aula on tutkimustyössään erikoistunut organisaatioiden viestintään, viestintäympäristön muutoksiin ja maineen kysymyksiin.

”Aikamme pirstaloitunut, kompleksinen ja emotionaalisesti latautunut mediaympäristö on haastanut tieteen. Tieteellinen totuus on ajautunut kamppailuun valetiedon ja vaihtoehtoisten totuuksien kanssa. Taistelutantereena on media, eritoten sosiaalinen media.”