Teemaillan ”Disinformaatio ja korona” tallenne katsottavissa

Katso TILAISUUDEN TALLENNE TÄÄLLÄ

OHJELMA

Tilaisuuden avaus ja johdatus illan teemaan

Esimies, professori Anna Mauranen.

Suomalaisen Tiedeakatemian Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinnon jako

Palkinto myönnetään tieteen puolestapuhujalle eli henkilölle tai muulle taholle, joka on puheillaan, kirjoituksillaan tai muulla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tieteen asemaa yhteiskunnassa. Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinto 2021 myönnettiin tietokirjailija Tiina Raevaaralle ja kunniamaininta Helsingin Sanomien Lasten tiedekysymykset -palstalle | Lisätietoa palkinnosta ja palkintoperustelut

Alustukset

Professori Olli Vapalahti, Helsingin yliopisto
Professori Juhani Knuuti, Turun yliopisto

Paneelikeskustelu

Koronaepidemia on synnyttänyt ennen kokemattoman kiinnostuksen tieteeseen, tutkittuun tietoon sekä sen tulkintaan. Samalla se on synnyttänyt ennennäkemättömän mis- ja disinformaation vyöryn.

Tiedonhaluinen kansalainen kysyy hämillään, mihin ristiriitaisessa tietovyöryssä voi luottaa. Miten erottaa luotettava tieto massasta? Tieteentekijät taas pohtivat, miten saisi tutkitun, luotettavan tiedon menestymään kilpailussa disinformaation kanssa, kun pelkkä tieto ja auktoriteetti eivät enää riitä. Paneelikeskustelussa etsitään vastauksia näihin ajankohtaisiin kysymyksiin tutkitun tiedon avulla.

Olemme kaikki alttiina ns. kognitiivisille harhoille. Mitkä ovat keskeiset harhat ja miten ne voi välttää? Mikä selittäisi koronarokotteisiin liittyvän epäröinnin ja vastustuksen Suomessa, jonka kansalaiset ovat olleet perinteisesti rokotusmyönteisiä?

Keskusteluun osallistuivat Anna Mauranen, Juhani Knuuti, Olli Vapalahti & Tiina Raevaara