Tiedesparraus tuki liikkumisen, liikunnan ja huippu-urheilun edistämisen tietopohjaa 

Suomalainen Tiedeakatemia järjesti alkuvuodesta 2025 Tiedesparrauksen liikkumisen, liikunnan ja huippu-urheilun edistämisestä. Tiedeyhteistyön työpajassa tutkijat ja virkahenkilöt keskustelivat kokonaisuuden taustalla vaikuttavista tekijöistä. Tiedesparraus toteutettiin yhteistyössä valtion liikuntaneuvoston kanssa.

Tiedesparraus on tutkijoiden ja päättäjien välistä vuorovaikutuksellista tiedetukea, jonka avulla vahvistetaan politiikkavalmistelun tietopohjaa. Tiedesparraus on Suomalaisen Tiedeakatemian kehittämä konsepti. 

Tiedesparrauksen tavoitteena oli vahvistaa valtion liikuntaneuvoston tulevaisuus- ja ennakointityön tietopohjaa sekä lisätä systeemistä ymmärrystä liikunnan, liikkumisen ja urheilun edistämisen taustalla vaikuttavista tekijöistä sekä niiden välisistä suhteista. Lisäksi tutkijat kommentoivat valmisteilla olevan valtion liikuntaneuvoston tilasto- ja ennustekatsauksen johtopäätöksiä. Mukana oli myös edustajia muilta hallinnonaloilta. 

Valtion liikuntaneuvosto on opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaelin, joka lakisääteisenä tehtävänään arvioi valtionhallinnon toimenpiteiden vaikutuksia liikunnan alueella, tekee aloitteita ja esityksiä liikunnan kehittämiseksi sekä antaa lausuntoja toimialansa liikuntamäärärahojen käytöstä ja strategisesti merkittävistä liikuntaa koskevista asioista. Toimikaudellaan 2023–2027 valtion liikuntaneuvosto toteuttaa liikkumisen, liikunnan ja urheilun tulevaisuus- ja ennakointityön.

Tiedesparraus koostui yhdestä koko päivän mittaisesta työpajasta, jossa yhteiskehittäen luotiin systeemistä kuvausta kokonaisuudesta. Päivän aikana tutkijat ja virkahenkilöt tunnistivat liikkumisen ja urheilun edistämiseen liittyviä tekijöitä, keskustelivat niiden välisistä suhteista sekä kartoittivat keskeisiä tekijöitä osana kokonaisuutta. Suomalaisen Tiedeakatemian tiedevälittäjät fasilitoivat keskustelua.

Työskentelyn aikana liikkuminen käsitettiin arkiliikuntana ja sen edistämiseen suoraan positiivisessa yhteydessä tunnistettiin olevan esimerkiksi toiminnallinen opetus kouluissa, kävely- ja pyöräily kulkemismuotona sekä liikkumista tukeva elinympäristö. Työpajassa osallistujat työskentelivät arkiliikuntaa, liikunnan harrastamista sekä huippu-urheilua käsittelevissä pienryhmissä. Työn lopputuotteessa on muodostettu yhteenvetokuvaus kaikista kolmesta teemasta, minkä lisäksi kukin teema on raportoitu erillisenä systeemikuvauksena.

Löydät yhteenvedon systeemikuvauksesta sekä linkin koko lopputuotteeseen tämän uutisen lopusta.

Tiedesparraukseen osallistui 14 tutkijaa ja virkahenkilöä: Outi Aarresola (Jyväskylän yliopisto), Katja Borodulin (Ikäinstituutti), Harri Helajärvi (Paavo Nurmi -keskus), Kati Hyvärinen (Traficom), Jouni Kallio (Jyväskylän kaupunki), Katja Kokko (Jyväskylän yliopisto) Sami Kokko (Jyväskylän yliopisto), Minttu Korsberg (opetus- ja kulttuuriministeriö), Jari Lämsä (Huippu-urheilun instituutti KIHU), Miliza Malmelin (ympäristöministeriö), Toni Piispanen (valtion liikuntaneuvosto), Saku Rikala (valtion liikuntaneuvosto), Petri Tapio (Turun yliopisto), Riikka Turtiainen (Turun yliopisto). 

Suomalaisen Tiedeakatemian työ toteutettiin osana Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittamaa Ilmiökartta-hanketta. 

Tiedesparrauksen tuotoksena syntynyt systeemikuvaus 

Lisätietoja Tiedesparrauksesta

Linda Lammensalo

Asiantuntija, tiede ja päätöksenteko
Puhelin: +358 50 308 7726
linda.lammensalo@acadsci.fi

Tiedevälittäminen, erityisesti vuorovaikutustyö

Laura Väliniemi

Asiantuntija, tiede ja päätöksenteko
Puhelin: +358 40 091 0978
laura.valiniemi@acadsci.fi

Tiedevälittäminen, erityisesti vuorovaikutustyö