STS foorumi järjestettiin Kiotossa 1.–3. lokakuuta. Kuvassa Tiedeakatemian pääsihteeri Pekka Aula ja esimies Kimmo Kaski.

Science and Technology in Society -foorumi 2023

STS forumin (Science and Technology in Society forum) 20. vuosikokous järjestettiin Kiotossa 1.–3. lokakuuta. Tapahtumaan osallistui maailmanlaajuisesti lähes 1 500 tieteen ja teknologian, päätöksenteon, liiketoiminnan ja median johtajaa yli 80 maasta ja kansainvälisistä järjestöistä. Suomalaista Tiedeakatemiaa tapahtumassa edustivat esimies Kimmo Kaski sekä pääsihteeri Pekka Aula.

Forumin julkaisemassa loppulausunnossa nostetaan esiin tekoälyn mukanaan tuomat haasteet ja mahdollisuudet, digitaalisen teknologian eriarvoinen jakautuminen maailmassa sekä disinformaation vaikutukset ja ihmisten luottamus tieteeseen. Muita loppulausunnossa esille nostettuja, ihmiskunnan tulevaisuuteen keskeisesti vaikuttavia asioita ovat ilmastonmuutos, elintarvike- ja vesiturvallisuus, biodiversiteetti, valmistautuminen seuraavaan pandemiaan sekä avaruuden käyttö ja sitä koskeva yhteistyö ja rajoitukset.

Lausunto nostaa keskeisesti esille myös perustutkimuksen sekä teollisuuden, korkeakoulujen ja hallitusten välisen yhteistyön merkityksen.

Lausunto on luettavissa kokonaisuudesssaan STS-foorumin verkkosivuilla (PDF-tiedosto).

Tiedeakatemian esimies Kimmo Kaski osallistui foorumin aikana tiedeakatemioiden presidenttien kansainväliseen tapaamiseen. Tapaamisessa käsiteltiin aihetta ”Recovery and Conservation of the Ocean’s Ecosystem and Biodiversity”, josta jokainen akatemia esitti lyhyen kannanoton. Kimmo Kasken yhdessä apulaisprofessori Marie Nordströmin kanssa kirjoittama puheenvuoro ”Promoting the Biodiversity and Ocean Literacy in the Anthropocene” on luettavissa verkkosivuillamme täällä (PDF-tiedosto). Lisäksi Kaski piti forumissa puheenvuoron tekoälystä ja sen kehityksestä.

Vuoden 2024 tapahtuma järjestetään Kiotossa 6.-8.10.2024.