Skip to content

Vinkit tutkimuksella vaikuttamiseen

  • Välitä vain laadukasta tutkittua tietoa. Tarvittaessa voit aina sanoa, että ”tätä en tiedä, tästä ei vielä ole tutkimusta”.
  • Ajattele suositusten antamista vuorovaikutusprosessina, älä yksittäisenä suorituksena. Jonkin politiikkasuosituksen ajoitus ei ehkä onnistu, ja välillä poliittiset lupaukset ovat suosituksen toteuttamisen esteenä. Jokainen suositus kuitenkin lisää päättäjien ymmärrystä. Asia myös saattaa edetä yllättäen vuosien päästä, kun esimerkiksi poliittinen asetelma on muuttunut tai sopiva ihminen on nimetty tiettyyn rooliin.
  • Tutustu politiikan prosesseihin eli siihen, miten päätösten valmistelu ja tekeminen etenee. Yleensä vaikutusmahdollisuudet ovat paremmat prosessin alussa (ministeriöiden valmisteluvaiheessa) kuin lopussa (eduskunnassa). Ajoita viestisi päätöksenteon vaiheiden mukaan eli nosta asioita esiin silloin, kun ne ovat poliittisessa valmistelussa tai keskustelussa. Älä epäröi tuoda esiin vanhempiakin tutkimustuloksia, jos niihin liittyvä kysymys on päättäjien pöydällä.
  • Esitä asiasi selkeästi ja päätöksentekoon sopivalla kielellä. Mieti, mikä on vastaanottajan kannalta olennaista (älä takerru esimerkiksi metodologisiin yksityiskohtiin, jotka kiinnostavat lähinnä muita tutkijoita).
  • Uskalla laittaa itsesi likoon! Älä pelkää keskustelua. Tutkimus on itseään korjaavaa. Tarvittaessa voit ajan mittaan muuttaa omiakin näkemyksiäsi.
  • Tuo esiin kaikkea asiantuntemustasi. Älä vastaa ainoastaan kysymyksiin, joihin oma tutkimuksesi tarjoaa vastauksia.
  • Muotoilkaa suositukset yhdessä esimerkiksi tutkimusryhmässä, organisaatiossa, tieteellisessä seurassa tai tiedepaneelissa. Tutkijakentän laaja yksimielisyys lisää suosituksen painoarvoa merkittävästi.
  • Muotoile politiikkasuositukset huolellisesti, sillä ne ovat yleensä raporttien luetuin osa. Policy briefit ovat hyvä tapa välittää tutkimustuloksia tiiviissä muodossa.
  • Mieti, mikä on viestillesi ja kohderyhmällesi paras kanava. Policy briefien lisäksi on paljon muita ja epämuodollisempia mahdollisuuksia. Voit tehdä twiittisarjan, videon tai podcastin, järjestää webinaarin tai keskustelutilaisuuden.
  • Älä odota liikoja ensimmäisellä kerralla. Eri näkökulmien kohtaaminen ei aina käy helposti, eikä oikea tapa välittää oma viesti välttämättä löydy heti. Voi olla vaikea tietää, ketä kannattaa lähestyä ja milloin. Kysy neuvoa ja keskustele avoimesti kollegojesi kanssa siitä, miten vaikuttamista kannattaa tehdä. Analysoikaa onnistumiset ja epäonnistumiset yhdessä.

 

Vinkit perustuvat Kuinka vaikuttaa viisaasti? -webinaariin, jonka Sofi järjesti Tiedekulmassa 23.11.2020 yhdessä Kaupunkitutkimusinstituutti Urbarian ja Kaupunkiakatemian kanssa. Tutkimuspohjaisesta vaikuttamisesta olivat keskustelemassa Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar, tiedeasiantuntija Antti Pelkonen valtioneuvoston kansliasta sekä professorit Eeva Furman (SYKE, Helsingin yliopisto), Heikki Hiilamo (THL, Helsingin yliopisto) ja Mari Vaattovaara (Helsingin yliopisto).

Webinaarissa käydystä keskustelusta voit lukea tarkemmin täältä: Kuinka tutkimuksella voi vaikuttaa?

 

Kommentointi on suljettu.