Sofin kolmivuotisen rupeaman lähestyessä loppuaan on aika summata havaintojamme tieteen ja poliittisen päätöksenteon välisestä vuorovaikutuksesta. Miltä tilanne Suomessa näyttää? Tieteen vaikuttavuutta edistetään liian kapea-alaisesti…
tietopohjainen politiikka
Suomen tietopohjaisen politiikan järjestelmä on monimutkainen, ja siihen kuuluu lukuisia erilaisia toimijoita. Kokonaisuudesta on useasti kaivattu jonkinlaista kuvausta. Nyt vastaamme tähän toiveeseen. Kuvauksessamme olemme jaotelleet…
Onko tieteen ja päättäjien välisessä vuorovaikutuksessa otettu edistysaskeleita? Mitkä ovat keskeisimmät kipupisteet, jotka kaipaisivat vielä ratkaisemista? Millä tavoilla Sofin kaltaiset tiedevälittäjät voivat edistää vuorovaikutusta ja…
Miten tutkittu tieto vaikuttaa päätöksentekoon ja lainsäädännön valmisteluun? Miten edistetään tutkijoiden ja lainvalmistelijoiden vuorovaikutusta? Millaisia mahdollisuuksia yhteistyölle on jo olemassa? Tervetuloa Tutkimustieto päätöksenteossa tänään –…
Tiedediplomatia on sateenvarjotermi toiminnalle, jossa yhdistyvät kansainväliset suhteet ja tiede. Tiedediplomatia toimii kaksisuuntaisesti: siinä joko tieteellisen tutkimuksen välityksellä edistetään poliittisia päämääriä tai diplomatian keinoin edistetään…
Tietopohjainen politiikka on kaunis käsite. Kukapa ei haluaisi, että päätökset pohjaavat tietoon ja faktoihin. Todellisuudessa päätöksenteko ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, että vain katsotaan, mitä…
Tutkimustiedosta johdetut politiikkasuositukset ovat osa tieteen ja yhteiskunnan välistä suhdetta. Niiden tuottamista odottavat tutkimusrahoittajat ja toivovat päätöksentekijät. Viime aikoina politiikkasuositukset ovat olleet runsaasti esillä koronapandemian…
Kuinka tutkimuksella voi vaikuttaa?
Jaakko Kuosmanen, Nasima Razmyar, Antti Pelkonen ja Mari Vaattovaara Tiedekulman lavalla 23. marraskuuta Kuinka vaikuttaa viisaasti? -webinaarissa. Minkälaisia kokemuksia tutkijoilla on politiikkasuositusten antamisesta? Milloin…
Tiedeneuvonnan rakenteissa on valtaa
Päätöksenteon tietopohjaisuutta edistettäessä on huomioitava tiedon laadun, uskottavuuden ja ajankohtaisuuden lisäksi tieteen ja päätöksenteon suhteen ja keskinäisen rajanvedon poliittisuus. Valinnat, jotka määrittelevät, miten tutkittu tieto…
Lupaus tietopohjaisesta politiikasta tulisi nähdä systeemisenä asiana, ei politiikan sisällöllisenä lupauksena, kirjoittaa Jaakko Kuosmanen. Uudessa hallitusohjelmassa annetaan lupaus tietopohjaisesta politiikasta. Lupaus on samanaikaisesti merkittävä ja…